Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez

Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez

Mindannyiunkkal előfordul, hogy gyöngének érezzük magunkat a kísértésben, és ilyenkor Jézus kegyelme segít, hogy ne rejtőzzünk el az Úr elől, hanem bocsánatot kérjünk, fölálljunk és tovább menjünk. Ferenc pápa a napi olvasmányhoz (Ter 3,1-8) fűzve gondolatait az ördög kísértéseiről szólt, aki megpróbálkozott Ádámmal, Évával és Jézussal is. A sátánnal azonban nem szabad szóba állni, mert bűnbe esünk és megront minket – figyelmeztetett a Szentatya.

Az ördög a beszédével hálózza be áldozatát

A kísértések odavezetnek, hogy elbújunk az Úr elől, magunkra maradunk vétkünkkel, bűnünkkel, romlottságunkkal. A teremtés könyvének mai liturgikus szakasza Ádám és Éva megkísértését írja le a Paradicsomban. A pápa ehhez kapcsolta Jézus megkísértését a pusztában, hogy rámutasson, miként működik az ördög. A gonosz kígyó alakjában jelenik meg: vonzó és ravaszul megpróbál becsapni, szakértő ebben, ő a hazugság atyja, hamis. A sátán tudja, hogyan kell megtéveszteni és becsapni az embereket. Ezt teszi Évával: kellemes légkört teremt számára és beszédbe elegyedik vele, majd lépésről lépésre oda vezeti, ahova akarja. Jézussal más a helyzet, ott az ördög pórul jár – emlékeztetett a pápa. Megpróbál párbeszédet kezdeményezni Krisztussal, mert az ördög beszédével hálózza be az embereket. Megpróbál túljárni az eszén, de Jézus nem hagyja magát. Az ördög tehát olyan, amilyen, de Jézus válasza nem a sajátja, hanem Isten Szava. Az ördöggel ugyanis nem lehet párbeszédet folytatni, különben úgy járunk, mint Ádám és Éva, meztelenek leszünk.

Az ördög rossz adós, nem jól fizet! Csaló! Mindent megígér, aztán pőrén otthagy. Jézus is csupaszon végezte, de a kereszten, mert engedelmeskedett az Atyának, és az egy másik út volt. A kígyó, az ördög agyafúrt: nem lehet beszélgetni az ördöggel. Mind tisztában vagyunk vele, hogy mik azok a kísértések, mert mindannyian átélünk kísértéseket. A hiúság, a gőg, a kapzsiság, a fösvénység és sok más dolog kísértését.

A korrupció apránként kezdődik

Manapság sokat beszélünk a korrupcióról. Ezért is segítségért kell folyamodnunk az Úrhoz. A sok korrupt ember, a nagy halak a világban, akiket az újságokból ismerünk, talán egy aprósággal kezdték, teszem azt, elállították a mérleget és 1 kg-nak tüntették fel azt, ami valójában csak 90 dkg volt. A korrupció kicsiben kezdődik, mint ez, a beszélgetéssel: „Nem is igaz, hogy árt neked ez a gyümölcs! Edd csak meg, finom! Apróság, senki nem veszi észre. Rajta, gyerünk!” És apránként, fokról fokra bűnbe esünk, korrupttá válunk – figyelmeztetett a pápa.

A kísértésben ne álljunk szóba az ördöggel, imádkozzunk az Úrhoz

Az egyház ezért arra tanít, hogy ne legyünk naivak, hadd ne mondjam, együgyűek, hanem tartsuk nyitva a szemünket és kérjünk segítséget az Úrtól, mert egyedül nem boldogulunk. Ádám és Éva elrejtőzik az Úr elől: holott Jézus kegyelmére van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk és bocsánatot kérjünk. A megkísértéskor nem szabad beszédbe elegyednünk, hanem imádkoznunk kell: „Segíts, Uram, gyönge vagyok. Nem akarok elbújni előled”. Ez a bátor viselkedés, így győzhetünk. Amikor belemegyünk a párbeszédbe, a végén vesztesen kerülünk ki. Az Úr adja meg a kegyelmet és kísérjen minket ebben a bátorságban, és ha gyöngeségünk miatt becsapnak minket a kísértésben, ő öntsön belénk bátorságot, hogy tovább menjünk. Ezért, emiatt jött el Jézus – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió