Ne feledkezzetek meg rólunk! – kéri a dél-szudáni püspök

Ne feledkezzetek meg rólunk! – kéri a dél-szudáni püspök

Ne feledkezzetek meg Dél-Szudánról – ezzel a felhívással fordul a világhoz Barani Kussala, Tombura-Yambio püspöke, a Béke Kezdeményezés Vallásközi Tanácsának elnöke. A Fides missziós hírügynökség közzé tette a főpásztor cikkét, amelyben hangsúlyozza, hogy ha figyelmen kívül hagyják Dél-Szudánt, az európai partokat elérő menekült hullám még jobban megnövekedhet.

A nemzetközi közösség kötelezze el magát a békéért

A nemzetközi közösséghez fordulva azt kéri a főpásztor, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a válságnak és játsszon meghatározó szerepet Salva Kiir elnök és a volt alelnök Riek Machar meggyőzésében, hogy üljenek újra tárgyalóasztalhoz és valósítják meg a múlt év augusztusában aláírt egyezményt a hatalommegosztásról. A két oldal közötti konfliktus júliusban újult ki. Egyikük a dinka etnikumhoz, a másik a nuer népcsoporthoz tartozik. A feszültség oka 2013-ra nyúlik vissza, amikor a Kiir elnök elleni meghiúsult államcsíny után két millió állampolgár kényszerült otthona elhagyására. Az Unicef adatai szerint közel 16 ezer gyermeket kényszerítettek besorozásra a fegyveres konfliktusban és a humanitárius helyzet is egyre kritikusabb.

Túl kell lépni az erőszak kultúráján

Keresztényként szilárdnak kell maradnunk a próbatétel pillanatában – fogalmaz a dél-szudáni püspök. Könnyebb lenne elkeseredni, de inkább reménykedjünk, mert emlékezzünk arra, hogy a politikai és etnikai megosztottság ellenére azok, akik részt vesznek a harcokban egy eltörpülő kisebbséget jelentenek. Kussala püspök kiemeli, hogy Dél-Szudán gazdag mezőgazdasági, ásványi és kőolaj erőforrásokban, de a fejlődést mindig akadályozzák a konfliktusok. A lakosság nem vágyik másra, mint jobb életre. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, túl kell lépni az erőszak kultúráján, amelytől a társadalom szenved.

Tiszteljük az életet és az emberi méltóságot

Az élet tiszteletéből kell kiindulni – teszi hozzá Kussala püspök. Az ország függetlensége felé vezető úton, amelyet 2011-ben ért el, a katolikus egyház mindig jelen volt felhívva a figyelmet az emberi méltóság és a béke értékére. Az egyház azon dolgozott az egyházmegyékben, a plébániákon, az iskolákban, hogy változást érjen el a lakosság szívében, mert az egyének megtérése megváltoztathatja az egész közösséget.

A remény az erőszak legjobb ellenszere

Végül a dél-szudáni püspök erős felhívást intéz a reményre, amelyet az erőszak legjobb ellenszerének nevez. Az Istenbe vetett hittel együtt a remény segít új jövőt teremteni az országban, hogy a béke és a másik iránti szeretet győzedelmeskedjen, hiszen sosem túl késő szeretni, megbocsátani és újjáépíteni az egész nemzetet.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA