Nem kell félnünk a haláltól, ha hűségesek vagyunk az Úrhoz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem kell félnünk a haláltól, ha hűségesek vagyunk az Úrhoz

Az Úrhoz való hűségben soha nem csalatkozunk – még halálunk óráján és Isten ítélőszéke előtt sem, mert ha hűek voltunk hozzá, nem fogunk félni. Erről beszélt Ferenc pápa kedden reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Szentatya óva intett az elidegenedett élet csapdájától, amikor úgy tekintünk az életre, mintha az soha nem érne véget és nem kellene meghalnunk. Gondoljuk inkább végig életünk menetét. Az Úr arra hív, hogy komolyan gondolkodjunk el a mindannyiunkra váró végről, amit egyikünk sem kerülhet el.

A pápa határidőnaplója. Gondoljuk végig életünk menetét

Nem szívesen gondolunk ilyesmire, de ez az igazság – jelentette ki a pápa. Amikor valaki meghal közülünk, az évek múlásával feledésbe merül, szinte senki nem emlékszik majd rá. „Nekem van egy határidőnaplóm – vallotta be a Szentatya -, ahova felírom, amikor meghal valaki, és így minden nap látom az évfordulókat, és érzékelem az idő múlását”. Ez kötelez minket arra, hogy végiggondoljuk, mit hagyunk itt, milyen az életünk fonala. Aztán a végén – ahogy a mai szentleckében olvassuk a Jelenések könyvéből (Jel 14,14-19) – eljön az ítélet pillanata mindannyiunk számára. Jót tesz nekünk, ha végiggondoljuk, milyen is lesz az a nap, amikor Jézus elé állunk? Amikor megkérdi tőlünk, mit kezdtünk a kapott talentumokkal? Amikor azt kérdi: milyen volt a szíved, amikor belehullott a mag? Olyan, mint egy zarándoklat vagy mint a tüskék? – utalt a pápa a magvető példázatára. Hogyan fogadtam Isten Szavát? Nyitott szívvel? Kicsíráztattam, hogy mindenki javát szolgálja vagy elrejtettem?

Pokol vagy mennyország? Ha távol élsz az Úrtól, félő, hogy örökre távol maradsz tőle

Az ítélet napján mind odakerülünk Jézus színe elé, tehát ne hagyjuk magunkat félrevezetni – utalt most a pápa a napi evangéliumra (Lk 21,5-11). Ez a félrevezetés az elidegenedés, elidegenítés, a felületes dolgok megtévesztése, amiknek nincs transzcendenciája, az élet tévképzete, hogy soha nem kell meghalnunk. Amikor eljön majd az Úr és számon kér, hogyan talál minket? Várakozásban, vagy az élet sok elidegenítése közepette? „Emlékszem – szólt a pápa -, amikor gyerekkoromban hittanra jártam, és ott négy dologra tanítottak minket: halál, ítélet, pokol vagy mennyország. Az ítélet után ott van ez a lehetőség. – De atyám, ez azért van, hogy megijesszen minket… – Nem, ez az igazság! Ha te nem gondozod a szívedet, hogy az Úr veled legyen, és mindig távol élsz az Úrtól, akkor talán fennáll a veszély, hogy örökre eltávolodsz tőle. És ez rettenetes!” – fejtette ki homíliájában a Szentatya.

Soha nem fogunk félni a haláltól, ha hűek maradunk az Úrhoz

Gondoljuk tehát végig – ismételt el a pápa -, hogyan alakul életünk vége, amikor az Úr elé állunk. Ahhoz pedig, hogy ne féljünk abban a pillanatban, fogadjuk meg János apostol tanácsát, vagyis sírig tartó hűséget fogadjunk az Úrnak, és ő nekünk adja az élet koronáját. Az Úrhoz való hűség soha nem okoz csalódást. Ha mindegyikünk hű marad az Úrhoz, akkor a halál eljövetelekor mondhatjuk Assisi Szent Ferenccel: „Jöjj el, nővérünk, testi halál…” és nem ijedünk meg. Amikor eljön az ítélet napja, az Úrra tekintünk, és azt mondjuk: „Uram, sok bűnöm van, de igyekeztem hű lenni hozzád”. Az Úr pedig jóságos. Ezt a tanácsot adom neked: Légy hű a halálig – mondja az Úr – és én neked adom az élet koronáját. Ezzel a hűséggel nem fogunk félni a haláltól, életünk végén nem félünk az ítélet napjától – fejezte be kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: FT