Nem megfelelően idézte a Koránt: két évre ítélték az egykori jakartai keresztény kormányzót

Nem megfelelően idézte a Koránt: két évre ítélték az egykori jakartai keresztény kormányzót

Házi őrizet helyett börtönbüntetés

Egy jakartai kerületi bíróság törvényesnek találta és két év börtönbüntetésre ítélte  „istenkáromlás” miatt Basuki Tjahaja Purnama-t, egykori jakartai keresztény kormányzót. Az Ahok néven ismert volt kormányzót, aki egy kínai származású keresztény, május 9-én kedden hozott ítéletében az illetékes bíróság két év börtönbüntetésre ítélt el, noha az Államügyészi Hivatal házi őrizetet helyezett kilátásba.

A keresztények csalódása

Miközben Ahok védőügyvédje csalódásának adott hangot, muzulmán csoportok a főváros utcáin ünneplésbe kezdtek a kemény ítélet miatt. Agustinus Ulahayanan atya, az indonéz püspöki konferencia vallásközi párbeszéd csoportjának vezetője szerint a keresztények és a társadalom több más csoportja a csalódottságuk ellenére nyugodtan és békésen fogadták az ítéletet. Az indonéz keresztények hisznek a közjóban, a közrendben és mély tisztelettel vannak a Pancasila iránt, mely az ország demokratikus alapjának ötpontos fundamentuma. Negatívan értékeli viszont a jogrendszer gyengeségét és azt a módot, ahogy radikális muzulmán csoportok hatást gyakorolnak az igazságszolgáltatásra. „Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az iszlám hit politikai eszközzé válik és bizonyára éreztetni fogja a hatását a következő választásokon. Szükség van  mindezek megfigyelésére és kiértékelésére” – hangsúlyozta a püspökkar vallásközi referense.

Mellőzték az Államügyészi Hivatal állásfoglalását

Az észak-jakartai kerületi bírósági testület bűnösnek találta Basuki Tjahaja Purnama-t, egykori jakartai keresztény kormányzót, mert nem megfelelő módon idézte a Korán egyik versét és ezzel „istenkáromlás-t” követett el. Az indonéz törvénykönyv 156. paragrafusa rendelkezik az istenkáromlás vétke ügyében. Az Államügyészi Hivatal kifogást emelt a vád megalapozatlansága miatt és enyhébb ítéletet szorgalmazott, sikertelenül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP