Nem tűnhet el egy kétezer éves kultúra

Nem tűnhet el egy kétezer éves kultúra

Keresztényüldözés Irakban, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában. Európa nem engedheti meg magának, hogy egy kétezer éves kultúra eltűnjön. Az Európai Parlament néppárti frakciója vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke adott interjút műsorunknak.

Az Európai Parlament nemrég tartott vitát az iraki és szíriai humanitárius válságról. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő írásban benyújtott felszólalásában figyelmeztetett: a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie, hogy a menekültek minél hamarabb visszatérhessenek szülőföldjükre.

A magyar politikus a napokban a Kirche in Not nemzetközi segélyszervezettel öt napot töltött Irakban, ahol fél tucat menekülttábort járt be és számos otthonából elüldözött családdal találkozott. A helyszínen szerzett tapasztalatai alapján a néppárti képviselő felszólalásában kiemelte: “Tudjuk, az Iszlám Állam okozta helyzet rendkívül bonyolult. Mégis nagyon világos az, hogy mi a teendőnk nekünk, európaiaknak. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, hogy a menekültek minél hamarabb visszatérhessenek szülőföldjükre. A helyszínen tapasztaltak alapján tudom, hogy ehhez óriási közös erőfeszítésre van szükség. Személyesen külön is bízom abban, hogy Mogherini asszony mindent megtesz az Unió és a tagországok fokozott humanitárius szerepvállalásáért”.

A válság súlyosságával kapcsolatban Hölvényi emlékeztetett: katonai megoldás nélkül nem lehet békét teremteni Észak-Irakban. Ha Európa és a nemzetközi szervezetek nem tudnak sikeresek lenni a segítségnyújtásban, akár visszafordíthatatlan humanitárius katasztrófával lehet számolni a térségben.

“Bízom benne, hogy lesz ehhez elég erőnk, közösen a helyi közösségekkel: muszlimokkal, keresztényekkel vagy jazidokkal. Meg kell őriznünk a Közel-Keleten egy kétezer éves keresztény kultúrát, amelyet most a teljes felszámolás veszélye fenyeget” – zárta felszólalását a néppárti politikus.

Forrás: Vatikáni Rádió