Nem vagyunk fakírok, erőfeszítéseink megnyitják a kaput a Szentlélek előtt

Nem vagyunk fakírok, erőfeszítéseink megnyitják a kaput a Szentlélek előtt

„A keresztények erőfeszítése arra irányul, hogy megnyissák a szív kapuját a Szentlélek előtt.” Így fogalmazott Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliájában a Szent Márta-házban. A Szentatya kiemelte, hogy a keresztények számára a megtérés mindennapi feladat, amely elvisz a Jézussal való találkozáshoz. Erre példaként említett egy rákbeteg édesanyát, aki mindent megtett, hogy legyőzze a betegséget. Szentbeszédében a pápa Szent Pál Rómaiakhoz írt leveléből indult ki, hogy hangsúlyozza: ahhoz, hogy a gonoszság szolgálatából a megszentelődésre jussunk, mindennapi erőfeszítéseket kell tennünk.

Nem vagyunk fakírok, erőfeszítéseink a megszentelődéshez kellenek

Szent Pál a sportember képét használja, az emberét, aki edz, hogy felkészüljön a mérkőzésre és nagy erőfeszítést tesz. Azt mondja: ha ez az ember ennyi erőfeszítést tesz egy meccs megnyeréséhez, akkor mi mit tegyünk, akik a Menny elnyerésére törekszünk? Szent Pál tehát erősen buzdít minket, hogy haladjunk előre erőfeszítéseinkben. „Atyám, gondolhatjuk azt, hogy a megszentelődés azon az erőfeszítésen keresztül jön el, amelyet megteszek úgy, ahogy a győzelem eljön a sportoló számára az edzés által?” – tehetnénk fel a kérdést. Nem, a mi erőfeszítésünk, ami mindennapos munka, hogy szolgáljuk az Urat lelkünkkel, szívünkkel, testünkkel és egész életünkkel, pusztán megnyitja a kaput a Szentlélek előtt. Ő az, aki belénk költözik és üdvözít minket! Ő az ajándék Jézus Krisztusban! Mi pedig a fakírokhoz hasonlítunk? – vetődhet fel bennünk. Nem, mi erőfeszítésünkkel megnyitjuk a kaput.

Haladjunk előre, ne hátráljunk meg a kísértések láttán

Ez nehéz feladat, mert gyengeségünk, az eredeti bűn és az ördög mindig visszahúznak bennünket. A Zsidókhoz írt levél szerzője figyelmeztet a meghátrálás kísértése ellen, hogy ne lépjünk vissza, ne adjuk meg magunkat. Haladjunk előre, mindig egy keveset naponta, akkor is, amikor nagy nehézséggel állunk szembe.

Néhány hónappal ezelőtt találkoztam egy asszonnyal – mondta Ferenc pápa. Fiatal családanya egy szép családban, aki súlyos rákbeteg volt. Ő azonban boldogan tett-vett, úgy, mintha egészséges lenne. Azt mondta nekem: Atya, mindent megteszek, hogy legyőzzem a rákot! Ilyen a keresztény ember – mutatott rá a Szentatya. Nekünk, akik megkaptuk ezt az ajándékot Jézus Krisztusban és a bűntől, a gonosz élettől a Jézusban, a Szentlélekben kapott ajándék adta életbe jutottunk, ugyanezt kell tennünk. Minden nap egy lépést előre – hangsúlyozta a pápa.

Kérjük a kegyelmet, hogy ügyesek legyünk az élet edzésén

Utalt néhány kísértésre, mint pl. a pletykálás vágyára. Ilyen esetben erőfeszítést kell tenni, hogy hallgassunk. Vagy, ha elálmosodunk és nincs kedvünk imádkozni, próbáljunk csak egy kicsit imádkozni. Kis dolgokkal kezdjük. Ezek segítenek, hogy ne adjuk meg magunkat, ne lépjünk vissza, ne térjünk vissza a gonoszsághoz, hanem haladjunk előre ezzel az ajándékkal, Jézus Krisztus ígéretével, amely a Vele való találkozás. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy ügyesek legyünk az élet edzésén a találkozáson keresztül, mert megkaptuk a bűnbocsánat, a kegyelem és a Lélek ajándékát Jézus Krisztusban.

Forrás: Vatikáni Rádió