New York: Assisi Szent Ferenc kiállítás nyílt az ENSZ-ben

New York: Assisi Szent Ferenc kiállítás nyílt az ENSZ-ben

November 28-ig az ENSZ székházban megtekinthetők Assisi Szent Ferenc eredeti kéziratai és dokumentumai a „Ferenc testvér: nyomdokában, szavai, képei” címet viselő kiállításon. A tárlat december 2. és január 14. között Brooklynban a városházán (Borough Hall) is lesz látható, majd februárban érkezik vissza Assisibe.

„A népek vezetőinek, konzuljainak, bíráinak Ferenc testvér egészséget és békét kíván” – Isten szegénykéje ezekkel a szavakkal küldte béke és testvériség üzenetét kora vezető osztályának, amely ma is nagyon aktuális a megosztottságtól és erőszaktól jellemzett világban. A XIII.-XIV. századból származó 19 kézirat és dokumentum – közöttük pápai bullák, a híres 338. kódex, amely tartalmazza a legősibb ferences írásokat és a Naphimnuszt – Assisiből New York-ba érkezett. A kiállítás római sajtóbemutatójáról Enzo Fortunato atya, az assisi Szent Kolostor sajtóirodájának igazgatója nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Az volt a tárlat célja, hogy az ENSZ tagjai olvashassák és hallhassák Szent Ferencet. Ma a nagy konfliktusok, a környezet tönkretétele idején, amikor a szegények száma egyre növekszik, Szent Ferenc újra elmondja szavait egy ilyen jelentőségteljes helyen. Első alkalommal „lép be” az ENSZ-be, történelmi pillanat ez. Ferenc pápa látogatása előzetesének is tekinthető a kiállítás. Vatikáni szakértők szerint ugyanis a Szentatya hamarosan felszólal a világszervezetben.

Az amerikaiak érzékenyek Szent Ferenc szavaira, számos közéleti személy zarándokol Assisibe, akiket megérint lelkülete. Fortunato atya kiemelte közülük Robert Kennedy jr., Patty Smith, Bruce Springsteen és Oprah Winfrey hírességeket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Kép: Internet