Ökumenikus imaórát tartanak a mártírhalált halt keresztényekért Budapesten

Ökumenikus imaórát tartanak a mártírhalált halt keresztényekért Budapesten

Ökumenikus imaórát tartanak a közelmúltban mártírhalált halt keresztényekért pénteken fél hétkor Budapesten, a Váci utcai Szent Mihály-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti – közölte az eseményt szervező Sant’Egidio közösség.

A tájékoztatás szerint az eseményen részt vesz mások mellett Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának referense, Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára, Kalota József, a Konstantinápolyi Patriarchátus érseki vikáriusa és Abuna Youssef Khalil egyiptomi kopt ortodox esperes.

Kiemelték, hogy a Közel-Kelet, valamint Ázsia és Afrika országaiban 2014-ben jelentősen erősödött a keresztényüldözés. Irakban és Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei tartják rettegésben a lakosságot, és kényszerítik menekülésre a keresztényeket. Az Iszlám Állam 2014 júniusában lerohanta Irak második legnagyobb városát, az ősi Ninive helyén épült Moszult, ahol jelentős keresztény lakosság élt kétezer éve. A polgárháború kitörése előtt 1,8 millió keresztény élt Szíriában, jelenleg 1,1 millióra tehető a számuk, és sokuk menekültként él saját hazájában – olvasható a közleményben.

Hozzátették, Szomáliában és Kenyában az iszlamista Al-Shabaab felelős az erőszak fokozódásáért. Nigériát és szomszédjait a Boko Haram iszlamista terrorszervezet tartja rettegésben. Falvakat gyújtanak fel, embereket gyilkolnak, ejtenek túszul. Líbiában is zavaros helyzet uralkodik, az Iszlám Állam terroristái februárban huszonegy kopt keresztényt fejeztek le.

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség a világ számos országában megemlékezik a nagyböjti időszakban azokról, akiket az előző évben hitükért meggyilkoltak. Az idei imaórán nemcsak az elmúlt időszak mártírjaiért imádkoznak, hanem a 20. század első népirtásának, a 100 évvel ezelőtti örmény genocídiumnak az áldozataiért is – írták.

A Sant’Egidio közösséget 1968-ban alapította egy római diák, Andrea Riccardi és néhány iskolatársa azért, hogy közösen imádkozva és szegénynegyedekbe járva utcagyerekek, hajléktalanok, elhagyott idős vagy fogyatékos emberek gondozásával váltsák tettekre Jézus tanítását.

A mára mintegy hatvanezer tagot számláló katolikus közösség a világ 75 országában működik. A magyar közösség a rendszerváltás idején született meg római diákok kezdeményezésére.

Forrás: bonumtv.hu/ MTI