Ökumenikus kápolna épült Ópusztaszeren

Ökumenikus kápolna épült Ópusztaszeren

Kápolna épült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban; a Pallaviciniek egykori ányási kápolnájának mása Az ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében elnevezésű projektnek köszönhetően látható mostantól – mondta el a park igazgatója pénteken az MTI-nek.

Kertész Péter kifejtette: a Magyarország és Románia közötti, határon átnyúló együttműködési program forrásából, mintegy 120 millió forintból olyan új szakrális teret hoztak létre, amely eddig hiányzott az emlékpark életéből.

Az összegből nemcsak a kápolnát építették meg, hanem felállítottak egy Nepomuki Szent János- és egy Szent Vendel-szobrot, megvalósult egy kőkereszt- és egy temetőkert-rekonstrukció, valamint a kápolnához vezető úton egy stáció is épült.

A kápolna az ányási Pallavicini kápolna mása. Az eredeti egykor a család dél-alföldi temetkezési helye volt, de a második világháború idején elpusztult. A történészek a család segítségével megtalálták a bécsi levéltárban a kápolna eredeti terveit, és azok alapján, eredeti technikával most felépült annak mása az ópusztaszeri parkban.

A projekt egy ökumenikus túraútvonal részeként valósult meg, több partnerrel együttműködve a Duna-Körös-Maros-Tisza régióban. A projektben részt vett a szeged-csanádi katolikus egyházmegye és a Temesvári Református Egyházkerület is.

Kertész Péter azt mondta: azzal, hogy a skanzenben egy új szakrális közösségi teret sikerült építeni, elmondható, hogy 2015-től teljes faluképet tudnak bemutatni a látogatóknak, hiszen egykor nem volt falu templom nélkül. Hozzátette: a kápolna a tervek szerint házasságkötéseknek, keresztelőknek, rózsafüzérköröknek és egyéb spirituális közösségi alkalmaknak is méltó helyszíne lesz.

A kápolna ökumenikus célokat szolgál majd, és bár katolikus berendezése lesz, minden felekezet használhatja. Pünkösdkor azt a katolikus és a református egyház is egy-egy ünnepi avatás keretében adja át a híveknek.

Forrás: bonumtv.hu/MTI