Őszintén adjuk oda a bűneinket az Úrnak!

Őszintén adjuk oda a bűneinket az Úrnak!

„Hagyjuk, hogy Jézus átalakítson és újjáteremtsen bennünket, megszabadítva a bűneiktől!” – ebben az alapgondolatban foglalta össze Izajás próféta üzenetét Ferenc pápa a Szent Márta ház reggeli szentmiséjén mondott homíliájában. „Az adventi próféta a megújulást sürgeti, a pápa éppen ezért óva intett attól, hogy „bemázoljuk”, elkendőzzük a bűneinket, anélkül, hogy szívből szégyenkeznénk. Csak akkor, ha a bűnt nevén nevezzük, tud az Isten bennünket új emberekké teremteni!”

Isten népe „a dolgok jobbra fordulást” várta a Messiás eljövetelétől       

„Örüljön a puszta és a kiaszott vidék, ujjongjon a sivatag, és viruljon, mint a liliom”, bíztat a próféta szava a szentmise olvasmányában. A „próféta megújulásról beszél” – értelmezte Izajás szavait Ferenc pápa. „Minden megváltozik, a csúnyából szép, a rosszból jó lesz”, ahogy Isten népe ezt a „jobbra fordulást” várta a Messiás eljövetelétől.

A Jézus által hozott változás nem egyszerű sminkelés

Jézus a mai evangéliumban a „változás útjáról” beszélt azoknak, akik követték őt és éppen ezért szegődtek nyomába. Nem azért követték őt, hangsúlyozta a pápa, mert időszerű dolgokról beszélt nekik, hanem mert Jézus üzenete megérintette a szívüket. Utána azt is látta a tömeg, hogy „gyógyított és követte őt”.

Jézus belülről változtat meg, egészen újjáteremt

„Amit Jézus tett, az nem pusztán csak abból állt, hogy a csúnya szép lett, a rossz meg jó, hanem ő igazi átváltozást művelt. A kérdés nem az volt, hogy széppé tenni valamit, tehát nem sminkelésről vagy trükkölésről volt szó: Jézus belülről változtatott meg! Újjáteremtéssel változtatott meg. Isten teremtette a világot, az ember elbukott a bűnben, Jézus jön és újjáteremti a világot. Ez az üzenet, az evangélium üzenete, amit világosan kell látni: mielőtt Jézus meggyógyítja azt az embert, előbb megbocsátja a bűneit. Odamegy, az újjáteremtéshez, újjáteremti azt a bűnös embert, Jézus a bűnös embert igazzá teszi, igazzá teremti. Újjáteremti, teljesen újjá! Ez pedig botránkoztat, ez megbotránkoztat!” – mondta a Szentatya.

Az újjáteremtéshez nagy hit szükséges           

„Emiatt aztán a Törvény doktorai vitatkozni kezdtek és zúgolódtak, mert nem tudták elfogadni Jézus tekintélyét. Azt mondta, hogy ő képes bennünket, bűnösöket új emberekké teremteni. Valami hasonlót sejtett meg Magdolna is – jegyezte meg a pápa – aki egészséges volt, de volt neki egy belső sebe: bűnös asszony volt. Megérezte tehát, hogy az az ember meg tudná gyógyítani, nem is a testét, hanem a lelke sebét. Ő képes volt újjáteremteni őt. Ehhez viszont nagy hit szükséges!”

Megnyitni a szívünket az Úrnak, a bűneinket nevükön kell nevezni

„Az Úr segítsen bennünket, hogy nagy hittel tudjunk készülődni Karácsonyra, mert a lélek gyógyulása, az egzisztenciális gyógyulás számára a Jézus által hozott újjáteremtődéshez nagy hit szükséges. Ahhoz, hogy átalakuljunk, ehhez az üdvösség kegyelme szükséges, amit Jézus hoz el számunkra. Ehhez le kell győzni a kísértést, mely képes azt mondani: „Nem csinálom többé!”, másfelől pedig hagyni kell, hogy Jézus átalakítson, újjáteremtsen bennünket. Bátorság! – ez az Isten szava.

„Mindnyájan bűnösök vagyunk, de nézd csak a bűnöd gyökerét, hogy az Úr mind mélyebbre jusson és újjáteremtsen téged. Ez a keserű gyökér kivirágzik, az igazság műveivel virágzik ki és te új ember leszel! De ha mi azt mondjuk: Igen, igen, nekem vannak bűneim, megyek és meggyónom. Két szó, aztán folytatom tovább! De nem! – nyomatékosította a pápa: nem hagyom, hogy újjáteremtsen az Úr. Csak két ecsetvonás és máris azt hisszük hogy ezzel vége a történetnek! De nem! A bűneinket nevükön kell nevezni! – sürgette a pápa. Ezt és ezt tettem és szégyellem magam a szívem mélyén. Ezért megnyitom a szívem: Uram, egyedül csak te vagy nekem, teremts újjá engem! Így lesz bátorságunk ahhoz, hogy igazi hittel haladjunk Karácsony felé! Egyébként mindig azt keressük, hogy elrejtsük a bűneink súlyosságát. Például, amikor az irigységünket kicsinyítjük. Ez azonban egy nagyon ronda dolog! Mint egy kígyóméreg igyekszik a másikat elpusztítani”.

Hagyjuk, hogy az Úr eltörölje a vétkeinket, hogy valóban újjáteremtsen!       

A pápa arra buzdított, hogy „menjünk a vétkeink gyökeréig és aztán adjuk át az Úrnak azokat, hogy eltörölje és hogy hittel tudjunk előrehaladni”. Ennek nyomatékosítására Ferenc pápa elmondott egy történetet „egy bizonyos szentről, aki a Biblia nagy tudósa volt, de akinek túl erős karaktere sok haragot őrzött. Ahhoz, hogy az Úr bocsánatát elnyerje, nagyon sok vezeklést tartott. Amikor az Úrral beszélt, megkérdezte tőle: Uram, elégedett vagy? – Nem! Mert nem adtál oda mindent! Még hiányzik valami. – És a szegény ember még többet vezekelt, még többet virrasztott és imádkozott, majd így szólt: Ezt is neked adtam, Uram! Jól van most már? – Még mindig hiányzik valami! – De mi hiányzik, Uram? Erre az Úr azt válaszolta: Hiányoznak a bűneid. Add nekem a bűneidet! Ez az, amit az Úr ma tőlünk kér. Bátorság! Add nekem, a bűneidet és én új emberré teszlek. Az Úr adja meg az ebben való hitet! – zárta e fohásszal Ferenc pápa hétfő reggeli homíliáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA