P. Lombardi főigazgató befejezi szolgálatát- egyesül a Vatikáni Rádió és Televízió

P. Lombardi főigazgató befejezi szolgálatát- egyesül a Vatikáni Rádió és Televízió

Február végén véget ér a Vatikáni Rádió főigazgatójának, P. Federico Lombardinak illetve az adminisztrációs igazgatónak, Alberto Gasbarrinak a küldetése. A vatikáni Kommunikációs Titkárság prefektusa, Dario Edoardo Viganò prelátus március elsejétől ideiglenesen kinevezte a rádió jogi képviselőjének és adminisztrációs felelősének Dr. Giacomo Ghisanit, aki korábban a Vatikáni Rádió nemzetközi osztályának vezetője volt, jelenleg pedig a Kommunikációs Titkárság igazgatóhelyettese. Az ő feladata lesz a rádió rendes igazgatása a vatikáni médiareform idején. P. Federico Lombardi 26 év rendkívüli szolgálat után búcsúzik el a pápa rádiójától: 1990-ben érkezett a Vatikáni Rádió székházába, mint programigazgató, és 2005-ben nevezték ki főigazgatóvá. A döntésről a Kommunikációs Titkárság az alábbiakban tájékoztatott.

2016-ban egyesül a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ

Ferenc pápa 2015. június 27-én kelt Motu proprio-jával életre hívta a Kommunikációs Titkárságot, hogy valamennyi vatikáni kommunikációs szervet egyetlen dikasztériumba tömörítsen a Római Kúria égisze alatt. Az egyesítési folyamatban a következők érintettek: a Pápai Tömegkommunikációs Tanács, a Szentszék Sajtóterme, a Vatikáni Internet Szolgálat, a Vatikáni Rádió, a Vatikáni Televíziós Központ, az Osservatore Romano-napilap, a Vatikáni Nyomda, a Fotószolgálat és végül a Vatikáni Könyvkiadó.

Új statútum a születendő médiaszervnek

Január elsejétől a Pápai Tömegkommunikációs Tanács és a Szentszék Sajtóterme már összevontan működik adminisztrációs és management-szempontból. Nem változik azonban az Államtitkárság kompetenciája az intézményi kommunikáció terén. A 2016-os évben kerül sor a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ egyesítésére. Ez bizonyos szolgáltatások esetében már végbement (például a szertartások szolgáltatásánál a pápai és más fontos vatikáni események hang- és képanyagára vonatkozóan), és többek között az emberi erőforrások jobb kihasználását célozza.

Ebben az összefüggésben értelmezendő a két igazgató, P. Lombardi és Alberto Gasbarri távozása: Lombardi atya ötéves mandátuma lejárt, míg Alberto Gasbarri elérte a nyugdíjkorhatárt. A két igazgatónak nem lesz utóda, helyettük látja majd el a jogi képviseletet illetve az adminisztrációs hivatal vezetői tisztjét Dr. Giacomo Ghisani, aki kiválóan ismeri a Vatikáni Rádiót. Új statútumokat dolgoznak ki a dikasztérium illetve a születő intézmény számára, amelyik garantálja a jogi képviseletet az európai és nemzetközi székhelyeken is.

Új szerkezeti felépítés, a rádió és a televízió értékeiből merítve

Az egyesült médiaszerv személyzeti felépítését is újragondolják. „A ránk váró munka remek alkalom lesz a Vatikáni Rádió és Televíziós Központ értékeinek felmutatására, a soknyelvű és multikulturális hagyomány érvényesítésére. Ebben az időszakban a Kommunikációs Titkárság Stefano D’Agostinire támaszkodik a Vatikáni Televíziós Központ rendes irányítását illetően. A Vatikáni Rádió programigazgatója, P. Andrzej Majewski SJ, illetve technikai igazgatója, Sandro Piervenanzi mérnök továbbra is hivatalban marad. A Kommunikációs Titkárság gondosan és figyelemmel kíséri a folyamatot, hogy megoldásokat találjon az esetlegesen felmerülő nehézségekre és ezáltal garantálja a sikert” – olvassuk a közleményben.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió