Panaszkodni tilos! – Interjú a Ferenc pápa ajtajára kitűzött felirat szerzőjével

Panaszkodni tilos! – Interjú a Ferenc pápa ajtajára kitűzött felirat szerzőjével

„Találkozásom a pápával abból a vágyból eredt, hogy közelről megismerjem azt az embert, akit rendkívülinek tartok. Átadtam neki a „Panaszkodni tilos” feliratot, mert 2013-ban egy homíliájában elítélte a panaszkodást, mondván, hogy az elveszi előlünk a reményt. Ez akkor nagyon megérintett, mert megerősítette saját meggyőződésemet, amelyet 2012-ben egy könyvemben is megírtam „Hagyj fel a panaszkodással” – címmel”.

Mindezt Dr. Salvo Noè pszichológus mondta el a Vatican Insider internetes portálnak a június 14-i szerdai általános audienciát követően, ahol megajándékozta a pápát a „Panaszkodni tilos” – felirattal. Néhány nappal ezelőtt pedig abban a kellemes meglepetésben volt része, hogy az üzenetet a Szentatya kitűzte lakása ajtajára, a vatikáni Szent Márta-házban. A Vatikáni Rádió interjút készített az olasz pszichológussal.

A panaszkodással csak vesztegetjük az időnket

Ferenc pápa lelkesen fogadta a táblácskát, olyannyira, hogy amint meglátta, megnyílt. Aztán figyelmesen végigolvasta, és a főcím alatti mondatok is megérintették: „A  tiltást megszegők áldozat-szindrómában szenvednek, ebből következően romlik a kedvük és csökken a problémamegoldó képességük”. Ezzel azt akartam mondani, hogy ha a panaszkodásra összpontosítunk, akkor nem tudunk a problémáink megoldására figyelni. Így tehát a panaszkodás szerintem időpocsékolás. Arra kell koncentrálnunk, amivel javíthatjuk életminőségünket.

Fogjunk össze, hogy jobbá tegyük a dolgokat

A pápa abban a 2013-ban mondott homíliájában azt állította, hogy a panasz káros, mert elveszi előlünk a reményt. És ez igaz nemcsak a keresztény hit vonatkozásában, hanem pszichológiai szempontból is. Ebben az értelemben Ferenc pápa szavai megerősítették az üzenetet, amit szeretnék átadni azoknak, akik eljönnek a konferenciáimra vagy elolvassák a könyveimet. Manapság az életben sok minden miatt érezhetjük letörtnek magunkat. Különböző nehézségek vannak. De ha összefogunk, és együtt elkezdjük keresni, hogyan javíthatunk életünkön, akkor sikerülni fog. Elég, ha működésbe hozzuk a pozitív, keresztény értékeket, mint a másokkal való osztozás, a másik ember meghallgatása, a testvéri kommunikáció. Csak így cselekedve érezhetjük jobban magunkat. Ezért értékeltem a pápa szavait, mert én is, a magam szerény módján szavakkal igyekszem segíteni az embereken. A szó pedig olykor nagyon hatásos gyógyírnak bizonyul.

Az áldozatérzés veszélyei

Olaszországban nem a foci a legnépszerűbb sport, hanem a panaszkodás – állítja a pszichológus. Van, aki egyenesen lediplomázik panaszkodásból, és jó jegyeket is szerez belőle, mert mindenre panaszkodik anélkül, hogy valódi oka lenne rá. A panasz egy szokás, és gyakran független az adott körülményektől. Ha megszoktuk a panaszkodást, mindig panaszkodni fogunk, akkor is, ha szép az idő. Ha süt a nap, akkor azért, mert izzadunk; ha esik, azért, mert megázunk. Aki rászokott a panaszkodásra, az már automatikusan csinálja, mert belekerült a viktimizmus, az áldozatérzés hálójába, ami miatt mindent negatívan lát. A tábla, amit a pápának ajándékoztam, azt akarja aláhúzni, hogy ha panaszkodással vesztegetjük az időnket, akkor elvesszük az időt a megoldások keresésétől, melyek jobbá tehetnék az életünket. Tehát sportágat kell váltanunk: a panasz-sportról a megoldás-sportra. Együtt találni megoldásokat, hogy jobban éljünk.

A panaszkodás rontja a munkát is

Salvo Noè doktor szerint a panaszkodás igen elterjedt a vállalatokon belül is, a munkaközösségekben. Ahhoz, hogy leszámoljunk vele, az erősségekre kell koncentrálni. A munkaközösségekben sok idő elmegy a konfliktusokra, ami zavart okoz és csökkenti a termelőképességet, mert az emberi kapcsolatokat is negatívvá teszi, amik így rosszul működnek. De ha odafigyelünk rá, hogy produktív és proaktív nyelvezetet használjunk, vagyis ha az eredményességre törekszünk, próbálunk előre gondolkodni és önállóan cselekedni, akkor rájövünk, hogy nemcsak jobban élünk a munkahelyünkön, hanem a termelékenységünk is nő, mert emberileg jobban érezzük magunkat, ami alapvető a mindennapokban.

A pápa nagyra értékelte az ajándékot

Nem számítottam rá, hogy a pápa tényleg kiteszi a „Panaszkodni tilos” – táblát lakása ajtajára – teszi hozzá a pszichológus. Amikor átadtam neki a táblát, hozzá egy könyvet és egy karkötőt is adtam, melyen ugyanez a felirat állt. A karkötőt egyből a csuklójára húzta, és közben hallottam, amint a munkatársainak szól, hogy a táblát tegyék ki a szobája elé, de nem is mertem remélni, hogy tényleg így lesz. Persze, akkor sem panaszkodtam volna, ha ez nem történik meg – mondta mosolyogva Noè doktor. Elég lett volna, hogy találkozhatom a pápával és érezhetem az energiáját. De megható számomra tudni, hogy a szobája elé tette a táblámat.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió