Pápa: A rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved

Pápa: A rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved

Az emberkereskedelem témájával foglalkozott idei plenáris ülésén a Pápai Társadalomtudományi Akadémia. A tanácskozás résztvevőit szombaton délben fogadta a pápa az Apostoli Palota Konzisztórium-termében. Elismerésének adott hangot, hogy elmélyítették a rabszolgaság új formáira vonatkozó ismereteket, az emberkereskedelem felszámolásának lehetőségeit az ember – és kifejezetten  is a peremre szorult és kirekesztett személyek – szolgálata érdekében.

A rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved

Ferenc pápa Jézus Hegyi beszédére, a boldogmondásokra emlékeztette a jelenlevőket, amelyek alapján megítéltetünk majd halálunk után. Ma a rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved. Ezek közé tartozik a kényszermunka, a prostitúció, a szerv- és kábítószer kereskedelem. A pápa ezután felidézte Claver Szent Péter és Mathai Szent János alakját, akik küzdöttek a rabszolgaság ellen abban a korban, amikor a keresztény világban is elterjedt és elfogadott volt a rabszolgaság, mert nagy üzletet jelentett.

Senki nem szereti elismerni, hogy saját városában, országában léteznek a rabszolgaság új formái

Sajnos ma a globális gazdasági rendszerben, amelyet a haszonszerzés irányít, kialakultak a rabszolgaság modern formái, amelyek bizonyos értelemben rosszabbak és embertelenebbek a korábbinál. Az Úr megváltó üzenetét követve arra kaptunk meghívást, hogy ítéljük el és küzdjünk ezek ellen, jobban tudatára ébredve ennek az új gonoszságnak a globalizált világban, amely el akarja rejteni ezt, mert botrányos és „politikailag nem korrekt”. Senki nem szereti elismerni, hogy saját városában, országában léteznek a rabszolgaság új formái, pedig tudjuk, hogy szinte mindenhol jelen van – mutatott rá Ferenc pápa.

A nemzeti és nemzetközi törvénykezésben biztosítani kell az emberkereskedők átadását az igazságszolgáltatásnak

Az egész társadalom arra kapott meghívást, hogy tudatosítsa: súlyos bűntettekről van szó, amelyek a mai emberiség testének sebei. A nemzeti és nemzetközi törvénykezésben biztosítani kell az emberkereskedők átadását az igazságszolgáltatásnak és jogtalan bevételeiket az áldozatok rehabilitálására kell fordítani. Meg kell találni a módját, hogy cinkosaikat is megbüntessék. Javítani kell az áldozatok kiszabadítását és társadalmi befogadását, a menedékjog előírásait korszerűsítve. Növelni kell a polgári hatóságok tudatosságát e tragédia súlyossága terén, amely az emberiség hanyatlásának jele. Nagyon gyakran éppen azok az intézmények védik a rabszolgaság új formáit, amelyeknek védelmezni kellene a lakosságot ezektől a bűntettektől – jegyezte meg rögtönzött szavakkal Ferenc pápa.

A boldogmondások fényében kell építeni a földi várost

Az Evangélium világossága vezesse mindazokat, akik a szeretet civilizációjának szolgálatában állnak, ahol a boldogmondások társadalmi visszhangra találnak és ahol valóban befogadják az utolsókat is. A boldogmondások fényében kell építeni a földi várost, a kicsikkel és az utolsókkal haladva az Ég felé – zárta szavait Ferenc pápa a Pápai Társadalomtudományi Akadémia plenáris ülésének tagjaihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió