Pápai részvéttávirat a portugáliai tűzvész áldozataiért

Pápai részvéttávirat a portugáliai tűzvész áldozataiért

Ferenc pápa, Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával, hétfőn részvéttáviratot küldött a halálos áldozatokkal járó tűzvész kapcsán a Madeira-szigeti Funchal főpásztorának, António Carrilho püspöknek, minthogy a tűzesetek által az egyik leginkább érintett térség éppen Madeira szigete.

A Szentatya szolidaritása és lelki közelsége

„Megdöbbenve a Madeira szigetén fellángoló szörnyűséges tűzvésztől, a Szentatya részvétét és fájdalommal teli együttérzését fejezi ki mindazok iránt, akiket a tűzesetek érintenek. Szolidaritásáról és lelki közelségéről biztosítja főként a kilakoltatottakat. Imádkozik a sebesültekért, bátorságot és megvigasztalódást kívánva nekik. A keresztény remény jegyében fohászkodik a tragédia összes áldozatáért, végül pedig hálás köszönetét fejezi ki mindazok iránt, akik a lángokkal küzdenek”.

Nagyboldogasszony ünnepe a halottakra emlékezéssel

A pápa üzenetét Madeira szigetén augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján olvasták fel a sziget fővárosának a székesegyházában, a Hegyi Madonna, Funchal patrónája ünnepén. Az ünnepet visszafogott keretek között tartották meg, tisztelettel az áldozatok iránt. Homíliájában António Carrilho püspöknek leszögezte: „A halottakra emlékezünk most és a legmélyebb szolidaritásunkat fejezzük ki azok iránt, akik félelmet és szenvedést tapasztaltak meg ezekben a napokban és akik elvesztették a házukat és javaikat a pusztító tűzvész következtében”.

A Hegyi Szűzanya segítségét kérik

A sziget főpásztora „elismeréssel szólt azokról a személyekről és intézményekről, akik a szolidaritás gesztusait mutatták fel ezekben a napokban. Dicsérettel illette a lángokkal küzdő portugálok hősies küzdelmét, akik a szigetország jövőjéért is küzdöttek”. Carrilho püspök a hívekkel együtt „könyörgő imádsággal fordult a Hegyi Szűzanya felé, hogy segítségével és bátorításával legyen támasza minden rászorulónak”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP