Parolin bíboros államtitkár augusztusban Oroszországba látogat

Parolin bíboros államtitkár augusztusban Oroszországba látogat

“A pápa munkatársaként utazom Oroszországba. Ferenc pápa hidakat kíván építeni, hogy növekedjen a világban a megértés és a párbeszéd képessége, továbbá azt szeretné, hogy az igazságosság és a béke légköre és környezete alakuljon ki.” Így fogalmazott Pietro Parolin bíboros államtitkár közelgő oroszországi útjáról. A vatikáni államtitkár a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.

„Ferenc, a párbeszéd pápája”

„Hagyom, hogy a Szentlélek vezessen” – nyilatkozta a RAI olasz televízió „Ferenc, a párbeszéd pápája” című műsorának. „Oroszország esetében a hidak építése osztozást jelent a kétoldalú kapcsolatokban, amelyek már léteznek és amelyek érintik a katolikus egyház tevékenységét és az ortodox egyházzal folytatott párbeszédet. Figyelembe kell venni azt a nemzetközi tevékenységet, amelyben Oroszország aktívabban jelen van, mint pl. a Közel-Kelet, Szíria és Ukrajna kérdése. Ezekben az országokban a múlt évben jártam.”

A párbeszéd találkozást, egymás megismerését és megértést jelent

A Szentszék diplomáciai tevékenységéről szólva Parolin bíboros elmondta: „a pápa azt akarja, hogy az beleilleszkedjen a világ valóságába, amelyben a békéért, az igazságosságért és a fejlődésért kell dolgozni”. „A párbeszéd találkozást, egymás megismerését és megértést jelent. Azt, hogy belépünk a másik helyzetébe, megértjük a nézőpontját, olyan területeket keresünk, amelyekben együtt tudunk működni.” „A pápa a testvériség új útjainak megnyitását keresi és meg akarja érinteni az ember szívét. Sokszor hangsúlyozza a személyes megtérést és az irgalmasság jelentőségét, amelyek terápiás szerepet is betölthetnek a népek és országok közötti kapcsolatokban.” A közöny falainak lebontásával a pápa abban reménykedik, hogy a találkozás és az együttműködés új terei növekednek az utolsókból, az anyagi és spirituális szegénység helyzeteiből kiindulva.

Az egyház kötelessége, hogy igazságot kérjen a szenvedők számára

A RAI által készült televízió-műsor áttekinti Ferenc pápa 19 nemzetközi apostoli útját. Az egyes részeket a párbeszéd szempontja köti össze. A párbeszéd nagyon fontos a pápa közelgő 20. útja kapcsán is, amikor szeptember 6-11. között Kolumbiába látogat. Az olasz tv adás bemutat más vatikáni személyeket is, mint pl. Marcelo Sanchez Sorondo püspököt, aki a Pápai Tudományos és Társadalomtudományi Akadémia kancellárja. „Amikor a pápa a világ vezetőivel találkozik, azt kéri, hogy figyeljenek a társadalmi igazságosságra, mert az egyház kötelessége, hogy igazságot kérjen a szenvedők számára és azoknak, akik migránsok, szegények és rabszolgák” – hangsúlyozta Sorondo püspök.

Az egyháznak nyitottnak kell lennie a találkozásra

Beniamino Stella bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa is kiemelte a párbeszéd jelentőségét. „Ferenc pápa szerint az egyháznak nyitottnak kell lennie a találkozásra. Ezért kéri, hogy a papok képezzék magukat és egy olyan pap modelljét állítsák maguk elé, aki a földrajzi és egzisztenciális perifériákon él, aki egyesíti az emberiséget és mély lelkiséggel bír. A RAI által készített műsor július 19-én éjfélkor került adásba a RAI egyes csatornáján, majd július 23-án délben megismétli a RAI Storia, külföldön a RAI Italia csatorna.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA