Parolin bíboros új templomot avatott fel az Emirátusokban: az életerősség jele

Parolin bíboros új templomot avatott fel az Emirátusokban: az életerősség jele

Szent Pálnak szentelt új templomot avattak fel az Egyesült Arab Emirátusokban június 12-én, pénteken Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár részvételével.  Csütörtökön, az ünnepségsorozat kezdő napján jelen volt az ország kulturális minisztere is. Beszédében hangsúlyozta, hogy az új templom a nemzet vezetőinek vallási türelméről tesz tanúságot. A Fides missziós hírügynökség tájékoztatása szerint Parolin bíboros arra mutatott rá, hogy az új templom felszentelése a helyi egyházi közösség életerejének a jele. Paul Hinder püspök, Dél-Arábia apostoli vikáriusa pedig hálájának adott hangot azért a stabilitásért és békéért, amelyet az ország lakói élveznek. A szentmisén koncelebrált továbbá Camillo Ballin püspök, Észak-Arábia apostoli vikáriusa is.

Az Emirátusokban 900 ezer katolikus él, a közösség túlnyomó többsége vendégmunkás

Ugyancsak a Fides hírügynökség tájékoztatása szerint az Egyesült Arab Emirátusokban mintegy 900 ezer katolikus él: a közösséget egyéb ázsiai országokból érkezett vendégmunkások alkotják, a Fülöp-szigetekről és Indiából. A Szent Pálnak dedikált új katolikus templomban, amely a második az országban, Parolin bíboros hívek ezrei számára mutatta be az első szentmisét a felszentelés szertartásával. A templom a térség több mint 60 ezer katolikusának nyújt lelkipásztori szolgálatot. A szertartásokat angolul, arabul, valamint malajálam és tagalog nyelven mutatják be.

Az Emirátusok társadalma az együttélésen és a kölcsönös tiszteleten alapul

A szentmisén mondott homíliájában Parolin bíboros utalt az ország múltbeli és jelenlegi kormányzóinak jóindulatára, nagylelkűségére, amellyel lehetővé tették új templomok építését. A hatóságok engedélye az új istentiszeleti helyek építésére vonatkozóan az ország társadalmának a keresztények iránti konkrét vendégszeretetéről tanúskodik – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár.

Az istentiszteleti hely számára Abu Dhabi, a főváros vezetősége jelölte ki az építési területet a helyi hatóságok rendelkezésének megfelelően.

Csütörtökön mondott beszédében Parolin bíboros kifejtette: az Egyesült Arab Emirátusokban élő keresztényeknek szükségük van arra, hogy növekedhessenek hitükben és tanúságot tegyenek róla.

Kép: Az új templom avatóján a vatikáni bíboros államtitkár – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió