Pozsonyban nyíltan kiálltak az üldözött keresztényekért a világban

Pozsonyban nyíltan kiálltak az üldözött keresztényekért a világban

Az utóbbi hetekben Közel-Keleten az erőszakos cselekmények megszaporodtak a keresztények és egyéb vallási kisebségekkel szemben. A kopt keresztények tömeges kivégzése Líbiában vagy a legalább 90 keresztény elhurcolása Szíriában csupán a szörnyű népirtás legutóbbi mozzanatai közé tartozik. Ezt mihamarabb meg kell állítani – állítják a civil aktivisták, akik kedden Pozsonyban és Késmárkban nyilvános gyűlést rendeztek.

Az eseményen fellépett Pavol Demeš diplomata, Anton Frič fényképész és dokumentátor, Anna Záborská EP-képviselő és Ján Figeľ, a Nemzeti Tanács alelnöke. A jelenlévő aktivisták felolvasták a nyilatkozatot Szlovákia, Európai Unió és az az ENSZ felé irányuló segélykéréssel. Mindenki, aki jelen volt, az aktivisták kérésének eleget téve megpróbált narancssárga mellényben részt venni. Kezükben gyertyát tartottak. A tüntetést támogatta az Élet Fóruma, a Keresztény Intézmények Fóruma, az Emberi Jogok és Családpolitika Intézete, Pastor Bonus és a Quo Vadis.

A nyilatkozat tartalmazza a nyomatékos tiltakozást a vallási kisebbségek üldözése ellen, de az elégtelen aktivitást is bírálja Szlovákiában és nemzetközi szinten is. Mindannyian felelősek vagyunk a világ békéjéért és nyugalmáért, beleértve a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A növekvő erőszakkal szemben tudatosítanunk kell felelősségünket, és szükséges, hogy cselekedjünk.

Kép: hlavnespravy.sk

Forrás: tkkbs.sk