Prága készül a Taizéi találkozóra érkező európai fiatalok fogadására

Prága készül a Taizéi találkozóra érkező európai fiatalok fogadására

December 29-én Kelet- és Nyugat-Európából fiatalok tízezrei érkeznek a cseh fővárosba. Az ortodox, katolikus és protestáns fiatalok nagy számban a következő országból utaznak Prágába: Lengyelország, Ukrajna, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország és Fehéroroszország. Több mint 30 ezer személyt, közöttük 23 ezer külföldit várnak a találkozóra és sok önkéntes csatlakozik még hozzájuk, akik a vendégfogadásban és a logisztikában segítenek. Legnagyobb számban Lengyelországból érkeznek több mint 125 busszal.

A résztvevőket a főváros negyedeiben és a régió településein szállásolják el, 150-nél több plébánia, iskola nyitja meg kapuit a fiatalok előtt. Egy részüket családoknál helyezik el. Eddig összesen 65 országból jelentkeztek a rendezvényre, amelyet december 29. és január 2. között tartanak.

Templomok, imahelyek várják a fiatalokat

December 30-án és 31-én délben Prága belvárosának 17 temploma várja imára a fiatalokat. Mindegyik templomban elhelyeznek egy taizéi keresztet, amelyet cseh művészek egy csoportja készít az alkalomra. Öt imahelyet alakítanak ki a letnanyi kiállítási parkban és 4500 fiatal befogadására képes sátrat építenek a nagyszámú résztvevőre tekintettel.

A cseh televízió közvetíti a január 1-jei imát a prágai székesegyházból

A cseh egyházak tanácsa 14 képviselője részt vesz a január 1-jén este 7-kor megtartásra kerülő imán a prágai székesegyházban, amelyet élőben közvetít a cseh televízió. December 30-án az esti imát a kiállítási parkból közvetítik az EBU európai hálózatnak köszönhetően.

Alois testvér vezeti az esti elmélkedéseket

A Taizéi találkozó résztvevői december 30-án és 31-én 30 különböző témát vitatnak meg. Alois testvér 2015-re vonatkozó javaslatait szétosztják a fiataloknak megérkezésükkor. Minden este a Taizéi közösség perjele vezeti az elmélkedéseket.

Kép: kereszteny.mandiner.hu

Forrás: Vatikáni Rádió