Pünkösdkor hazatér a szentkúti kegyszobor

Pünkösdkor hazatér a szentkúti kegyszobor

A kegyszobrot Erdő Péter bíboros június 6-án, pénteken szentmise keretében búcsúztatja a budapesti Szent István–bazilikában. Szentkúton másnap szintén szentmisével fogadják – tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.

A szabadtéri liturgikus tér után a kegyoltár és a szentély is újjászületett a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen, miután június 3-án befejeződött a szentkúti bazilika kegyoltárának restaurálása és az új liturgikus tér kialakítása is.

A korábbi kegyoltárt életveszélyes állapota miatt kellett elbontani és felújítani, de a felújítás során előkerült a kegyszobor eredeti, barokk szoborszekrénye is, amely már várja a Szűzanya hazaérkezését a budapesti Szent István-bazilikából, ahová 2013 őszén érkezett a szobor. A fővárosban az elmúlt hónapok folyamán a különféle vallási társulások rendszeresen kifejezték tiszteletüket a Szűzanya előtt.

A befogadásért, a kegyszobor budapesti elhelyezésének biztosításáért a nemzeti kegyhely ferences szerzetesi hálásak Erdő Péter bíborosnak, Snell Györgynek, a bazilika plébánosának és munkatársainak. Ugyanígy köszönetüket fejezik ki Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöknek és azoknak az egyházközségeknek, amelyek a kegyszobor zarándoklata során befogadták a Szűzanyát.

A kegyszobrot június 6-án búcsúztatják a Szent István-bazilikában. Kihelyezésére 17.30-kor kerül sor, a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros. A szentmise után a hívek 20 óráig leróhatják tiszteletüket a Boldogságos Szűz előtt a bazilika Szent Jobb-kápolnájában.

A kegyszobor hazautazása közben megáll Pásztón, ahol június 7-én 9 és 10 óra között Mária-áhítatot tartanak a plébániatemplomban. Innen 10 órakor gépkocsikaraván kíséri a Szent Szűz szobrát szállító járművet Mátraverebély-Szentkútra. A bazilika előtt 10.30-kor kezdődik Szentkút ékességének fogadása. A szertartást és az azt követő szentmisét Dobszay Benedek ferences tartományfőnök végzi, a szentbeszédet Juscsák Nilus munkácsi görög katolikus püspök, ferences szerzetes mondja.

A pénteki liturgiára hívják a ferencesek a budapesti és a főváros környéki híveket. A szombati szertartásokra pedig a zarándokokat és azokat az adakozókat és művészeket, munkásokat, akiknek közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg ez a megújulás.

A szentkúti bazilikában a freskótisztítást B. Juhász Györgyi, a farestaurátori munkálatokat Ferenczy Attila vezetésével végezték. A liturgikus tér terveit Nagy Tamás készítette, az új bútorelemeket Ignácz Erika tervezte és az Ltv Voglauer kivitelezésében kerültek felállításra. A komplex kivitelezési munkálatokat a Confector Mérnök Iroda irányította.

A pünkösdi ünnepek alkalmából június 7-én 18 órakor kerül sor a szabadtéri mozaikkompozíció megáldására, éjszaka virrasztás lesz a bazilikában. Június 8-án, pünkösd napján Palánki Ferenc egri segédpüspök, 9-én, pünkösdhétfőn pedig Beer Miklós váci megyéspüspök mutatja be a 11-kor kezdődő szentmisét és vezeti a körmenetet. A szentkúti ferencesek pünkösdhétfőn a házassági jubileumukat ünneplő házaspárokat is várják, akik megújíthatják házassági fogadalmukat, és külön áldásban részesülnek. A kegyhely ez évi búcsúrendje megtalálható a katolikus hetilapokban és a www.szentkut.hu oldalon.

Forrás: Magyar Kurír