Rómában folynak az őszi püspöki szinódust előkészítő találkozók

Rómában folynak az őszi püspöki szinódust előkészítő találkozók

Ferenc pápa is részt vett hétfőn a püspöki találkozót előkészítő szinódusi titkárság ülésén – közölte a Vatikán. Ezzel egy időben német, francia és svájci püspökök egyeztettek Rómában a családról szóló szinódus témáiról.

Az október 4-25. között megrendezendő XIV. rendes püspöki szinódusról tartott ülést a Vatikánban a Lorenzo Baldisseri olasz bíboros vezette szinódusi titkárság. A találkozón részt vett az egyházfő és jelen volt a szinódus témáit előkészítő Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor.

A család küldetése és missziója az egyházban és a mai világban című püspöki szinódust tavaly ősszel az ugyanezen témákról tartott rendkívüli szinódus előzte meg. A rendkívüli szinódust követően a Vatikán 46 pontból álló kérdőívet küldött a világ egyházmegyéibe. Az erre adott és a Vatikánba visszaküldött válaszok alapján készül el a rendes szinódus munkadokumentuma (Instrumentum Laboris), amely az októberi tanácskozás alapját képezi majd. A munkadokumentum bemutatása a nyár elején várható.

A családról szóló szinódus témáiról tanácskoztak Rómában Németország, Franciaország és Svájc püspöki karának képviselői is. A Pápai Gergely Egyetemen zárt ajtók mögött tartott találkozón a családi szinódus legvitatottabb témái szerepeltek napirenden: a templomban házasodott, majd elvált hívőknek a szentségekben való részesítése, valamint az élettársi és azonos neműek közötti kapcsolat kérdése. A találkozón több mint ötven püspök, teológus, filozófus, jogász vett részt Reinhard Marx bíborosnak, a német püspöki kar elnökének vezetésével, aki egyben a vatikáni reformokat kidolgozó C9-es bíborosi tanács tagja is.

A katolikus Írországban az azonos neműek házasságát legalizáló népszavazást kihívásnak nevezte az egyház számára a L’Osservatore Romano szentszéki napilap. Nunzio Galatino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára úgy nyilatkozott, hogy ilyen jelentős kérdésben nem lehet kizárólag a közvélemény érzelmei és “téves sajtóinformációk” alapján dönteni, amiként az ír népszavazás esetében történt. Galatino érsek hozzátette: ellentétek helyett megoldást kell találni a mai társadalom kérdéseire egymás kölcsönös tiszteletben tartásával.

Forrás: hirek.sk/MTI