Salazar bíboros: A gender-ideológia tönkre teszi a társadalmat

Salazar bíboros: A gender-ideológia tönkre teszi a társadalmat

Ezzel az erős kifejezéssel válaszolt Rubén Salazar Gómez bíboros, Bogota érseke az kolumbiai oktatási minisztérium javaslatára, amely az iskolai tankönyvek felülvizsgálatát célozza. „Elutasítjuk a gender-elmélet népszerűsítését a nemzeti oktatásban, mert olyan ideológia ez, amely tönkre teszi az embert és megfosztja a férfi és a nő egymást kölcsönösen kiegészítő mivoltának alapvető lényegétől” – nyilatkozta a bíboros egy sajtókonferencián.

Támogatni kell a családot, a társadalom alapsejtjét

Rámutatott ugyanakkor, hogy az egyház tiszteli a különböző szexuális irányultságú személyeket. Az egyéni jogok azonban nem mehetnek szembe a közösség jogaival. Mindenki irányába nagy tiszteletet kell mutatni, de anélkül, hogy valamiféle ideológiát kényszerítsünk rá. A bíboros a családok nagyobb támogatására hívott, mivel ezek jelentik a társadalmi élet alapsejtjét.

A társadalmi együttélés alapján tisztelet mindenki irányába

A kolumbiai püspöki konferencia az elmúlt napokban adott közre egy közleményt, amelyben a tankönyvek revíziójáról formál véleményt. A dokumentumban a főpásztorok kijelentik: elismerik alapvető jognak a társadalmi együttélés érdekében a mindenkit megillető tiszteletet fajra, nemre, szexuális irányultságra, nyelvre, vallásra vagy politikai nézetre való különbségtétel nélkül. Ugyanakkor azonban sajnálatuknak adnak hangot, hogy az oktatási minisztérium a gender-ideológiát népszerűsíti a társadalomban, átalakítva a család meghatározását az Alkotmányban.

Ne erőszakoljanak ideológiákat a társadalomra

„Ez a fajta hozzáállás ugyanis a társadalom alapvető intézménye, a család ellen irányul, továbbá az oktatási szabadság ellen az iskolákban, a vallásszabadság ellen, a szülők jogai ellen, hogy megválasszák az oktatás fajtáját gyermekeik számára és végül a lelkiismereti szabadság ellen is irányul” – írják a kolumbiai főpásztorok. „Természetesen alapvetően fontos a társadalmi élet minden területén a személyek iránti tisztelet előmozdítása, de ez nem hozhatja magával a gender-ideológia ráerőszakolását annak érdekében, hogy biztosítva legyen a megfelelő tisztelet.”

Számos tiltakozás a család védelmében

A püspökök felhívással fordulnak az ország papjaihoz, hogy segítsék a hívek lelkiismeretének formálását ebben a kérdésben. A kormánytól pedig azt kérik, hogy hallgassa meg milliók hangját, akik meggyőződéstől függetlenül nyilvánosan tiltakoznak a gender-ideológia bevezetése ellen. Augusztus 10-én, szerdán Kolumbia különböző részein tiltakozásokat szerveztek az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló család és egy ideológiától mentes társadalom védelme érdekében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió