Segítség, volt bandatagoknak

Segítség, volt bandatagoknak

A korábban az USA bandáiba tartozók éppen úgy méltóak a szolidaritásra, mint a szegények és hontalanok – vallja Greg Boyle atya, aki éppen az ő beilleszkedésükre hozott létre alapítványt. A jezsuita úgy vallja az Evangélium egyik üzenete az, hogy azok mellé álljunk, akiket a közvélemény démonizál, ezáltal megszűnjön démoni képük; hogy azok pártjára álljunk, akik eddig eldobhatóak voltak és visszaadjuk emberi értéküket. 

Páter Boyl 25 évvel ezelőtt nyitott a bandák felé, miközben kelet Los Angeles egyik plébániáján működött. Kezdeményezése ma már egész iparággá nőtt, mely a Homeboy Industries nevet kapta. Ez az Egyesült Államok legnagyobb ilyen jellegű szociális szervezete. Célja nem csupán a bandákból kiválók társadalomba való beillesztése, hanem a többiek figyelmének felhívása arra, hogy ezek az emberek egyszer hasznosak lehetnek – feltéve, ha esélyt kapnak.
A szolgáltatásokat azok vehetik igénybe, akik valaha bandatagokként élték erőszakos életüket, börtönből szabadultak. A jezsuita szerzetes alapítványa munkát, képzettséget, szakmai gyakorlatot nyújt. Ugyanakkor személyes ügyintézést vállal, menedzsel, jogi tanácsokat ad, sőt támogatja a tetoválások eltávolítását is. Munkatársai nem kizárólag katolikus keresztények, bár elsősorban a jezsuita hagyományok hívei dolgoznak soraiban.
„A gang élet nem az a túldramatizált szituáció, amit a média gyakran sugároz” – mondja a pap. „Nem az a véres, napi erőszakkal átitatott dolog. Ezeknek a csoportoknak a tagjai, többnyire rendes életre vágynak. Legalábbis az esetek 95 százalékában. A maradék annyira sérült, vagy éppen mentálisan leépült, hogy nem képes kiszállni. A gyerekek legtöbbször nem azért lépnek keverednek rossz társaságba, mert valami vonzza őket, hanem mert menekülnek – menekülnek a kilátástalanság elől! Sokan reménytelen családi helyzetből próbálnak kiutat keresni, mások valamiféle traumát akarnak feldolgozni a közösségben. Az okok kiszűrésével lehetséges a megfelelő „gyógymódot” megtalálni.
Greg Boyle azt mondja, munkája mögött az Evangélium áll. Krisztus példáján alapszik: odaállni a szegények mellé, félelem nélkül.

A catholicnewsagency.com alapján
Kép: blog.friendseat.com

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

11 − négy =