Stanislav Zvolenský: A pokol kapui nem győznek le bennünket!

Stanislav Zvolenský: A pokol kapui nem győznek le bennünket!

Ellepte a tömeg március 3-án délután a Trencsénselmec (Štiavnik) község temetőjét, ahol a múlt héten a jegyesével együtt meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságírót eltemették. Az elhunyt lelki üdvéért a szentmisét, és a gyászszertartást Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek végezte.

A szertartáson több százan vettek részt, köztük hazai és külföldi újságírók és politikusok is. Jánt vőlegény ruhájába öltöztetve helyezték örök nyugalomra.

A Szlovák Püspöki Konferencia elnöke szentbeszédben elmondta, az újságírók elleni támadás a szabadság elleni támadás, az elkövetők pedig nem maradhatnak büntetés nélkül.

„Nagyon sok kérdésünk van, de kevés a válasz” – mondta az érsek, majd hozzátette: „Az ilyen pillanatokra nem lehet felkészülni. Ez az egész Egyházunknak fáj ”.

„Érzem, hogy ma sokan haraggal érkeztek. Ez természetes. Az, ami Önökben megszólal, az az igazság iránti tendencia. Amikor valaki összetapossa az igazságot, akkor megkondul bennünk a harang. A rossz nem győzedelmeskedhet az Egyház felett, a pokol kapui nem győznek le bennünket, a rossz nem győzedelmeskedik még akkor sem, ha néha úgy tűnik. Mindez csak ideiglenes“ – mondta Zvolenský.

„Amennyiben a gyilkos azt hitte, hogy Jánt elhallgattatja, akkor éppen az ellenkezőjét érte el. Nincs olyan ember az országban, aki ne hallott volna a történtekről. A gyilkosság nehéz bűn, ami nem marad válasz nélkül. Az, aki a bűnt elkövette és az, akinek köze van hozzá, kezdje meg a bűnbánatát” – folytatta Zvolenský.

A gyászszertartás elején felolvasták Ján Kuciak versét, amelyet menyasszonyának, Martina Kušnírovának írt, és eredetileg az esküvőjük napján szerette volna felolvasni.

Martina Kušnírovát március 2-án, Gergelylakán (Gregorovce) helyezték örök nyugalomra, a gyászszertartást Marek Forgáč kassai segédpüspök végezte. Martinát fehér ruhában helyezték végső nyugalomra. Az a ruha lett volna a menyasszonyi ruhája 2018. május 5-én tartandó esküvőjén.

Homíliájában a kassai segédpüspök elmondta: „Azt is mondhatnám, hogy az a tragédia, ami a napokban történt, nem más mint Jézus Krisztus kigúnyolása. Ez az egész tragédia Jézus szembeköpése, egy rúgás Jézus személyébe, ez Jézus újbóli keresztre feszítése. Az Úr velünk van. Ő nem az, aki csak fentről tekint le ránk. Az Úr együtt szenved velünk. Ez az én hitem és reményem, amiben Önöket is szeretném megerősíteni.”

Félnünk kellene? – tette fel a kérdést Marek Forgáč, majd folytatta, „Merészen és evangéliumian válaszolok rá: Ne féljetek! (Jn 6,20). Az Úr az összes rossznál hatalmasabb ezen a világon! Próbáljuk meg meghallgatni Jézus szavait Máté evangéliumából (és ebben a helyzetben valóban nagyon komolyan fognak hangzani): »Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.« (Mt 10,28).

Nos, ne féljünk! Szeretnék felszólítani mindenkit, főként a fiatalokat: Ne féljetek! Összpontosítsuk a figyelmünket a lelkünkre. Ebben a világban, ahol a pénz iránti imádat miatt valaki képes ölni, irányítsuk a figyelmünket a lélekre. Irányítsuk a figyelmünket az értékekre: a szeretetre, a barátságra, a hitre, az igazságra és a karakterre, a jellemre… Lehet, hogy ez a válasz emberileg nem tökéletes, de biztosan megmutatja az utat.” – hangsúlyozta gyászbeszédében a püspök.

Az Aktuality.sk hírportál 27 éves oknyomozó újságírójára jegyesével együtt február 25-én, vasárnap éjjel találtak rá nagymácsédi közös családi házukban. Mindkettejükkel egy-egy lőfegyverből leadott lövés végzett. A rendőrség előre megfontolt emberölés miatt indított nyomozást az ügyben. E héten csütörtökön rendőri razzia zajlott több Szlovákiában élő olasz családnál, amelynek során hét férfit őrizetbe vettek. Mára virradóra valamennyiüket szabadlábra helyezték. A fiatal újságíró utolsó befejezetlen riportjában az olasz maffia és a szlovák politikai körök közötti összefonódásokról írt.

Forrás és fotó: Magyar Kurír/ Újszó.com