Szemléljük a Fájdalmas Szűzanyát, a kereszten győzedelmeskedő Jézus édesanyját

Szemléljük a Fájdalmas Szűzanyát, a kereszten győzedelmeskedő Jézus édesanyját

Ferenc pápa pénteken a kereszt tövénél álló Fájdalmas Szűzanyáról elmélkedett, akinek ma tartja az egyház az emléknapját.

Jézus édesanyját szemlélni ellentmondásos, mert Jézus győzedelmeskedik a kereszten. Ellentmondásról van szó, ami nem érthető… Hit kell ahhoz, hogy megértsük, vagy legalább közel kerüljünk ehhez a misztériumhoz – állapította meg a pápa. Mária tudta és egész életét fájó lélekkel élte. Követte Jézust és hallotta az emberek megjegyzéseit, amelyek hol mellette, hol ellene szóltak, de ő mindig Fia nyomában járt. És ezért mondjuk őt az első tanítványnak. Mária nyugtalan volt és ez szülte a szívében ezt az ellentmondásos jelet. Végül pedig ott állt csöndben a kereszt alatt Fiát nézve. Talán hallhatott ilyen megjegyzéseket: „Nézd, ott van a három bűnöző egyikének az anyja”. De ő vállalta az arcát Fiáért.

Szemléljük a Fájdalmas Szűzanyát, hogy megértsük a misztériumot

Ferenc pápa ezután így folytatta: Ezek apró dolgok, amiket azért mondok, hogy segítsek csöndben szemlélni ezt a misztériumot. Abban a pillanatban a Szűzanya mindannyiunkat megszült: megszülte az egyházat. „Asszony – mondja neki a Fiú -, íme a te fiaid”. Nem anyjának nevezi, hanem azt mondja: asszony. Erős, bátor asszony, aki azért volt ott, hogy elmondja: „Ez az én fiam, nem tagadom meg őt”.

A mai evangéliumról (Jn 19,25-27) tehát nem annyira gondolkodnunk kell, mint inkább szemlélnünk azt. A Szentlélek mondja meg mindnyájunknak, mire van szükségünk – fohászkodott végül a péntek reggeli szentmisén Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió