Szentmise a barcelonai Sagrada Familia bazilikában a terrortámadás áldozataiért

Szentmise a barcelonai Sagrada Familia bazilikában a terrortámadás áldozataiért

Pénteken tette közzé a barcelonai érsekség honlapja, hogy vasárnap délelőtt tíz órakor ünnepi szentmisét tartanak a Sagrada Familia bazilikában a csütörtöki súlyos terrortámadás áldozataiért, sebesültjei gyógyulásáért. Juan José Omella bíboros, barcelonai metropolita érsek mutatja be a szentmisét Sebastià Taltavull segédpüspökével együtt és ajánlják fel azt a megbékélés jegyében. A kilenc órakor nyitó bazilikában bárki részt vehet a szentmisén, melyet természetesen a katalán tévék és rádiók egyenes adásban közvetítenek. A honlap hírül adja, hogy a bazilika ismét menetrend szerint látogatható. Az érsekség a katalán főváros polgári vezetéséhez kapcsolódva osztozik minden érintett fájdalmában.

A Sagrada Família bazilikát évente közel három és fél millió látogató keresi fel        

A Sagrada Família, vagyis a Szent Család engesztelési temploma Antonio Gaudí építész remekműve, mára a katalán főváros legelső jelképe, de egész Spanyolország leglátogatottabb helye. Összehasonlításképpen említjük, hogy amíg a Sagrada Família bazilikát évente közel három és fél millió látogató keresi fel, addig a vatikáni Szent Péter bazilikába évente tizenegy millió zarándok és turista látogató lép be.

A barcelonai Szent Család bazilikát 1882-ben kezdték építeni, eredetileg neogótikus stílusban, melyet Antonio Gaudí építész, 1883-ban, a kor sajátos, katalán kora-szecessziós stílusában teljesen átformált. Ennek a jegyében épül még ma is a méltán világhírű templom, jóllehet 2010. november 7-én XVI. Benedek pápa felszentelte a bazilikát, miként ez egykor megtörtént az épülőfélben lévő vatikáni Szent Péter bazilikával és a milánói dómmal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP