Szentmise Rómában Zygmunt Zimowski érsek halálának első évfordulóján

Szentmise Rómában Zygmunt Zimowski érsek halálának első évfordulóján

Egy éve hunyt el az Egészségügy Pápai Tanácsának utolsó elnöke. Az Egészségügy Pápai Tanácsa azóta a vatikáni reform következtében beolvadt az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálata új vatikáni dikasztériumba. Zimowski érsek halálának emlékére július 12-én délután 5 órakor szentmisét mutattak be a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia templomban a lengyel főpásztor lelki üdvéért. A szertartást Paolo Sardi bíboros, a Máltai Lovagrend nyugalmazott prefektusa vezette.

A Jasna Gora-i Mária-kegyhelyen 52. alkalommal a Betegek, mozgássérültek és idősek nemzeti zarándoklatát

Az ünnepi szentmisét megelőzte július 6-8. között a korábbi vatikáni dikasztérium két munkatársának látogatása Lengyelországba, ahol szintén megemlékeztek Zimowski érsekről. Ekkor rendezték meg a Jasna Gora-i Mária-kegyhelyen 52. alkalommal a Betegek, mozgássérültek és idősek nemzeti zarándoklatát. Az eseményre július 6-án került sor a Betegek Anyja, Szűz Mária liturgikus emléknapján 1500 zarándok részvételével. A zarándoklat részeként Zimowski érsek emlékére a czestochowai Szűz Mária csodatevő képéről elnevezett kápolna előtti főbazilikában mutattak be szentmisét. A homíliát Jean-Marie Mupendawatu prelátus, az Egészségügy Pápai Tanácsának korábbi titkára, Zimowski érsek közeli munkatársa mondta. Kiemelte az elhunyt érsek elkötelezettségét a betegek és mindazok iránt, akik gondjukat viselik. Számos felszólalásában mindig hangsúlyozta a szolgálat és a szeretet lelkületének fontosságát, mint alapelvet a szenvedőkkel végzett munka során.

Mindig őszinte együttérzéssel forduljanak a betegek felé

Mupendawatu prelátus továbbá kiemelte Zimowski érsek fontos hozzájárulását az Egészségügyi Dolgozók új Chartájának kiadásához. A dokumentum felhívja az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy a beteget nem kezelhetik pusztán klinikai esetként, hanem mindig őszinte együttérzéssel forduljanak felé. Ehhez szeretetre van szükség, ami kifejeződik abban, hogy rendelkezésre állnak, figyelmet és megértést nyújtanak, osztoznak a fájdalomban és jószándékkal, türelemmel fordulnak a beteghez és párbeszédet folytatnak velük. Nem elegendő a tudományos és szakmai vélemény, személyes részvételre van szükség minden beteg konkrét helyzetében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió