Szentmisével emlékeznek meg az utcán meghalt hajléktalanokról Budapesten

Szentmisével emlékeznek meg az utcán meghalt hajléktalanokról Budapesten

A Szent Egyed közösség szervezésében február 1-jén 15 órakor a budapesti Horváth Mihály téri Szent József-templomban mondanak misét azokért a hajléktalanokért, akik az utcán haltak meg elhagyatottan – adja hírül a közösség.

Harminckét évvel ezelőtt, 1983. január 31-én a római Termini pályaudvaron rosszul lett egy hetvenegy éves asszony, Modesta Valenti. Kihívták hozzá a mentőket, akik azonban nem vitték el, higiéniai állapotára hivatkozva. Néhány órás agónia után az utcán meghalt.

Európa gazdag és civilizált nagyvárosaiban ma is emberek ezrei „hálnak az utcán” – József Attila keserű szavaival –, akik otthontalanul élnek és halnak meg. Modesta Valenti halálát azóta emlékezetükben őrzik: a Sant’Egidio közösség Európa-szerte mindenütt megemlékezik róla és azokról a hajléktalanokról is név szerint, akik hozzá hasonlóan nagy szegénységben éltek és haltak meg. A szentmise keretében minden egyes név elhangzása után gyertyát gyújtanak annak jeleként, hogy a legszegényebbek közül senki nem hal meg úgy, hogy elfeledkeznének róla.

A szentmisét megelőzően a Szent Egyed közösség 13 órától a VIII. kerületi Szent József-plébánián látja vendégül az utcán és hajléktalanszállón élő barátait. A szervezők mindenkit szeretettel várnak az ebédre és a szentmisére is.

Kép: Szent Egyed Közösség

Forrás: Magyar Kurír