Szeressétek ellenségeiteket… Gondolatok a vasárnapi evangéliumhoz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeressétek ellenségeiteket… Gondolatok a vasárnapi evangéliumhoz

Szeressétek ellenségeiteket – ez a meghökkentő mondat is elhangzik az évközi idő 7. vasárnapjának evangéliumában. Jézusnak a tanítványokhoz intézett szavait idézi Szent Máté apostol.

Úgy gondolom, nagyon emberi megnyilvánulás, ha először tiltakozni kezdünk. Hiszen hogyan tudnánk szeretni azt, aki becsapott, megcsalt, meglopott minket? Hogyan tudnánk csak jó szívvel is gondolni arra az emberre, aki a hátunk mögött terjeszt rólunk igaztalan dolgokat, vagy aki kimondottan rosszat tesz nekünk…?

Nem, ez emberi erővel nem is lehetséges. Hiszen természetes dolog, hogy vannak érzelmeink, amelyek között ott szerepel a düh, a harag, a felháborodás ugyanúgy, mint a fájdalom vagy a szeretet.

Jézus nem kíván tőlünk lehetetlent. Ő, az Istenember, nagyon is tudja, hogy a különféle érzelmeknek helye van életünkben. Az, amit Ő kíván tőlünk, egy másfajta szeretet. Szeressétek ellenségeiteket – hangzik a felszólítása. De hogyan? – kérdezheti a jóra törekvő, jó szándékú ember. Hát úgy, hogy első lépésként nem viszonozzuk a rosszat rosszal. Nem forralunk bosszút, nem tesszük tönkre azt, aki velünk igazságtalan, rosszindulatú volt.

Jézus nem azt kéri tőlünk, hogy érzelmeinket változtassuk meg. Természetesen nem tudjuk azt érezni, nem tudunk úgy szeretni egy idegent vagy a rosszakarónkat, mint a szívünkhöz közel állókat. Az akaratunkat kell megedzeni és megváltoztatni. Tudatosítani, hogy keresztényként ez az egyetlen járható út. Vagyis – ahogy az evangéliumban is elhangzik – a rosszat nem rosszal viszonozni, sőt, jót tenni azokkal, akik gyűlölnek és imádkozni ellenségeinkért. Tegyük kezünket a szívünkre: nem könnyű feladat. Nemcsak eltűrni a rosszat, hanem azt jóval viszonozni. A jutalom azonban nem várat magára. Először is béke költözik szívünkbe, de ami még fontosabb: a mennyei Atya igaz gyermekeivé válhatunk ezáltal.

Szeressétek ellenségeiteket! Egy életre szóló feladat. Sok sikert kívánok teljesítéséhez mindannyiunknak!

Herdics György