Szerzetesközösségek alapítóit avatják szentté májusban

Szerzetesközösségek alapítóit avatják szentté májusban

A február 14-én tartott konzisztórium folyamán bejelentették, hogy május 17-én Ferenc pápa szentté avat két palesztin és egy francia szerzetes nővért. A Zenit és a Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítása.

Május 17-én szentmise keretében ünneplik Marie Alphonsine nővér, a Rózsafüzér Nővérek kongregáció alapítója; a Keresztre feszített Jézusról nevezett Boldog Mirjam nővér, a betlehemi kármel alapítója és Boldog Jeanne Emilie de Villeneuve oltárra emelését – jelentették be a konzisztóriumon.

Jeruzsálem latin pátriárkája, Fouad Twal örömének adott hangot: a két palesztin nővér szentté avatása nagy jelentőségű a jeruzsálemi egyházmegye számára. Fényt és vigaszt ad nekik a nehézségek közepette.

* * *

Maria Alfonsina Ghattas

Maria Alfonsina Ghattas (1843–1927) Jeruzsálemben született. Tizennégy évesen lépett be a francia Szent József Nővérei közösségbe, ekkor vette fel a Maria Alfonsina nevet. 1880-ban egy látomás hatására alapította meg a Rózsafüzér Nővérek közösséget fiatal arab nők számára. Ez mindmáig az egyetlen saját alapítású kongregáció a jeruzsálemi latin patriarkátusban.

A szerzetes nővérek elsősorban a leánynevelésben és a hitoktatásban tevékenykednek. A közösség 260 tagot számlál, a Közel-Kelet nyolc országában van jelen. Jordániában a nővérek hozták létre az első iskolákat.

A palesztin szerzetesnővér és misztikus 2009-ben került a boldogok sorába.

* * *

Betlehemi Boldog Mirjam

A Keresztre feszített Jézusról nevezett Boldog Mirjam nővér Jézus szeretetének tanúja lett a 19. században. 1846. január 5-én született Abellin városában. A lány szülei alig egy nap különbséggel haltak meg, kora gyermekkorában magára hagyva őt és két évvel fiatalabb öccsét. Mirjam a nagybácsihoz került, a háztartásában dolgozott. Később elkerült Marseille-be; 1865-ben kérte felvételét a Szent József Nővérekhez. Számtalan csodás esemény történt vele, ezért a kolostorból elbocsátották. 1867-ben belépett a pau-i karmelita nővérekhez. A rendkívüli kegyelmek itt is folytatódtak. Egész életét betöltötte a szenvedés misztériuma. 1867-ben megkapta Jézus öt szent sebét és a töviskoronát. 1875-ben részt vett a betlehemi zárda alapításában, és itt maradt haláláig. Mérhetetlen sok szenvedés után, 1878 augusztus 26-án, harminckét éves korában hunyt el. II. János Pál pápa 1983. november 13-án Rómában boldoggá avatta, ünnepe augusztus 25-én van.

Az Arabok védőszentje címmel Pákozdi István dolgozta fel Boldog Mirjam nővér életrajzát a Vigilia folyóiratban.

* * *

Boldog Jeanne Emilie de Villeneuve

Boldog Jeanne Emilie de Villeneuve a franciaországi Toulouse-ban született 1811-ben.

1836-ban Castres püspökének támogatásával hozta létre a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett közösséget, mely 1842-ben kapta meg a jóváhagyást. A „Castres kék nővérei” néven ismertté vált kongregáció a szegény gyerekek nevelésére, betegek ápolására és távoli országokban folytatott missziós munkára ajánlotta fel szolgálatát. A közösség létszáma egyre nőtt, így tevékenységét kiterjesztette Afrikára, 1904–1905-ben Latin-Amerikára, 1998-tól pedig Ázsiára. Ma mintegy hatszáz tagjuk van 124 közösségben, 18 országban.

Emilie de Villeneuve 1854. október 2-án halt meg kolerában. XVI. Benedek pápa 2009-ben avatta boldoggá.

Forrás: Magyar Kurír