Szinódusi felhívás a Közel-Keletért, Afrikáért és Ukrajnáért

Szinódusi felhívás a Közel-Keletért, Afrikáért és Ukrajnáért

Soha többé erőszakot, terrorizmust, pusztítást, üldözéseket! Azonnal függesszék fel az ellenségeskedést és a fegyverkereskedelmet!

„Soha többé erőszakot, terrorizmust, pusztítást, üldözéseket! Azonnal függesszék fel az ellenségeskedést és a fegyverkereskedelmet!” – olvasható az üzenetben. A dokumentum emlékeztet a folyamatban levő véres konfliktusokra, amelyek hallatlan kegyetlenséget eredményeznek. Utalás történik a tömegpusztító fegyverekre, a válogatás nélküli gyilkosságokra, lefejezésekre, emberrablásra, nőkereskedelemre, gyermekkatonákra, vallási és etnikai alapú üldöztetésekre, istentiszteleti helyek lerombolására, a kulturális örökség elpusztítására.

Megsértik az élethez és a vallásszabadsághoz való jogot

A számtalan atrocitás arra kényszeríti családok ezreit, hogy elmeneküljenek saját otthonaikból és menedéket találjanak máshol, gyakran szélsőségesen bizonytalan körülmények között és a nemzetközi emberi jogok, az emberi méltóság, a népek közötti békés és harmonikus együttélés, az élethez és a vallásszabadsághoz való jog folyamatos megtiprása közepette.

Békét, de nem erővel, hanem diplomáciával

A szinódus háláját fejezi ki azoknak az országoknak, amelyek befogadják a menekülteket, mint pl. Jordánia, Libanon, Törökország és számos európai nemzet. Továbbá szolidaritásáról és imáiról biztosítja a Közel-Kelet lakóit, az elrabolt személyek szabadon bocsátását kérve. A békét nem az erő által kényszerített döntésekkel kell keresni, hanem az egyes nemzetek kulturális és vallási sajátosságait tiszteletben tartó politikai döntések által. A nemzetközi közösséghez fordulva a szinódusi atyák azt kérik, hogy tegyék félre részérdekeiket és keressenek diplomáciai megoldásokat.

Isten nevét ne használják fel az erőszak érdekében

Annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a béke lehetséges. Meg lehet állítani az erőszakot Szíriában, Irakban, Jeruzsálemben és az egész Szentföldön, mert a kiengesztelődés az igazságosság, a tisztelet és a megbocsátás gyümölcse. Emlékeztetnek Ferenc pápa felhívására, hogy Isten nevét ne használják fel az erőszak érdekében, hogy zsidók, keresztények és muzulmánok a másik hívőben tudják meglátni a tiszteletre és szeretetre méltó testvért.

A családok térhessenek vissza az emberhez méltó és nyugodt életbe

Végül a szinódusi atyák aggodalmuknak, buzdításuknak és szeretetüknek adnak hangot minden család iránt, amely hasonló helyzetben van a világ más részein, különösen is Afrikában és Ukrajnában. Jelen vannak a résztvevők gondolataiban, akik erőteljesen felszólalnak annak érdekében, hogy visszatérhessenek az emberhez méltó és nyugodt életbe.

Kép: Ferenc pápa a szinódusi ülésen – ANSA

Forrás: Vatikáni Rádió