Szíria: Kiszabadult a decemberben eltűnt ferences

Szíria: Kiszabadult a decemberben eltűnt ferences

Január 5-én jelentette a Szentföldi Ferences Kusztódia, hogy a december 23-án eltűnt Dhija Aziz OFM, a szíriai Jakubieh plébánosa kiszabadult. Pierbattista Pizzaballa ferences kusztos szerint szabadon bocsátása reményt jelent a többi fogvatartott számára is.

Ahogy már arról hírt adtunk, Dhija Aziz ferences szerzetessel december 23-án szakadt meg minden kapcsolat, amikor Szíriában Latakiából Hamán át Jakubiehbe igyekezett taxival, hogy egyházközségével a karácsonyt ünnepelje. A ferences Törökországból tért vissza, ahol meglátogatta családját, akik szülőföldjükről, az ISIS által elfoglalt iraki Karakosból menekültek el.

December 23-án történt eltűnésekor a Szentföldi Ferences Kusztódia azonnal azt tételezte fel, a ferences atyát elhurcolták. Mindent megtettek holléte felderítésére.

Pierbattista Pizzaballa január 5-én azt nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak, hogy bár a helyzet Szíriában továbbra is válságos, reményteljes Aziz atya kiszabadulása. Ennek körülményeiről a kusztódia nem beszélhet, elfogadták a titoktartást. Fontos tény, hogy most nyitva vannak a kommunikációs csatornák, ami járható út volt Aziz atya esetében, s talán más fogvatartottak számára is az lesz.

Dhija Aziz ferences szerzetest már korábban is elrabolta és fogságban tartotta egy dzsihadista csoport, ahonnan 2015 júliusában sikerült elmenekülnie.

Dhija Aziz ferences szerzetes Moszulban született 1974. január 10-én. Néhány évig orvosi tanulmányokat folytatott szülővárosában, majd a szerzetesi hivatást választotta. 2002-ben tette le fogadalmát, egy évre rá Egyiptomba költözött, ahol több évet töltött. 2010-ben tért vissza a Szentföldi Kusztódiára, ahonnan Ammanba küldték. Később Szíriába költözött. Önként vállalta, hogy segít a jakubiehi közösségnek, amely különösen veszélyes helyzetbe került, miután a Hódító Hadsereg (Dzsaish al-Fatah) milicistái átvették a hatalmat a térségben.

Forrás és fotó: Magyar Kurír