Szlovákiába érkeznek Lisieux-i Szent Teréz ereklyéi

Szlovákiába érkeznek Lisieux-i Szent Teréz ereklyéi

Jövő év januárjában Szlovákiába érkeznek Lisieux-i Szent Teréz (“Kis” Szent Teréz), a misszionáriusok és a pilóták védőszentjének ereklyéi. A hívek Szlovákia mintegy 25 településén járulhatnak a karmelita rendi szerzetesnő szent relikviáihoz. A Szlovák Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint ebben az eseményben csúcsosodik ki “A megszentelt élet éve” a szlovákiai katolikus egyház számára.

Lisieux-i Szent Teréz ereklyéit a francia Lisieux karmelita apácaközösség szerzetesei hozzák Szlovákiába 2016. január 10-én. A relikviákat január 24-ig 25 különböző településre viszik el. A Szent Teréz ereklyéit tartalmazó urna már 1945 óta szüntelenül járja a világot: eddig több mint 50 országba látogatott a Fülöp-szigetektől Irakon át Európa legtöbb országáig, miközben tízmilliók tekintették már meg. Magyarországon 2007-ben jártak az ereklyék.

A karmelita rendi apáca, Lisieux-i Szent Teréz (vagy, hogy Avilai “Nagy” Szent Teréztől megkülönböztessék: Kis Szent Teréz) 1873-ban született Franciaországban egy kilencgyermekes család legifjabb sarjaként. A legendája szerint 1883-ban, mikor megbetegedett, testvérei a betegágyánál lévő Szűz Mária-szobornál imádkoztak, mire Teréznek látomásában megjelent Mária, aki rámosolygott. Ekkor a beteg csodás módon meggyógyult. Fiatal kora miatt kétszer is elutasították a kérelmét, hogy beléphessen a karmelitákhoz, míg 1887-ben XIII. Leó pápától, annak általános kihallgatásán kérte az engedélyt, aki így felelt neki: “ha a Jó isten úgy akarja, be fog lépni”. Végül 1888-ban lépett be a Lisieux-i rendbe. Huszonnégy éves korában, 1897-ben halt meg tuberkulózisban. Előbb 1923-ban boldoggá, majd két évvel később szentté avatta őt XI. Pius pápa. 2015. október 18-án Ferenc pápa a missziós világnapon szentté avatta Teréz szüleit, Louis Martint és Zélie Guérint is, akik az egyház történetének első nem vértanú házaspárja, akiket együtt emeltek oltárra.

Kép: magyarkurir.hu

Forrás: felvidek.ma