Szolgálat, nem szolgaság: Ferenc pápa a nők egyházban betöltött szerepéről

Szolgálat, nem szolgaság: Ferenc pápa a nők egyházban betöltött szerepéről

Van egy máriás stílus, amit nem szabad szem elől téveszteniük se a férfiaknak, se a nőknek. A társadalomban és az egyházban továbbra is jelen van egy bizonyos hímsovinizmus. Ferenc pápa ezt emelte ki levelében, amelyet María Teresa Compte Grau spanyol írónőnek írt legújabb könyve kapcsán. „Tíz dolog, amit Ferenc pápa javasol a nőknek” – a címe a kötetnek, melyet március 7-én mutatnak be Madridban.

Hímsovinizmus és szolgaság

A pápát aggodalommal tölti el, hogy továbbra is jelen van egy bizonyos hímsoviniszta felfogás még a legfejlettebb társadalmakban is, ahol erőszakos cselekedeteket követnek el a nők ellen. Bántalmazzák, áruba bocsátják őket, kihasználják a fogyasztói reklámokban és a szórakoztatóiparban. Azt is aggasztónak tartja a Szentatya, hogy az egyházban, ahol minden keresztény a szolgálatra kapott meghívást, ez a szerep a nők esetében olykor a szolgaság felé csúszik el, ahelyett, hogy valódi szolgálat lenne.

Antropológiai kutatás a női és férfi identitás elmélyítésére

Pápaelődei nyomán Ferenc pápa is szükségesnek látja az újabb antropológiai kutatásokat, amelyek a tudomány fejlődésének eredményeit és a jelenlegi kultúra érzékenységét magába foglalva egyre mélyebbre ás le a női és a férfi identitás mélyére, hogy így jobban szolgálhassa az egész emberiséget. Ha ebben az irányban előrehaladunk, az egy új és mindig megújuló humanitásra készít föl minket. Remélhetőleg ez a könyv is hozzájárul az ügyhöz – állapítja meg levelében a pápa.

A máriás stílus fontossága: az egyház gyöngéden szeressen mindenkit

A Szentatya fontosnak tartja, hogy a szerző nem feledkezett el Máriáról, aki áldott az asszonyok között. A máriás asszonyi létből egy sajátos dolog jön létre, amit a pápa Evangelii gaudium – kezdetű buzdításában máriás stílusnak hív. Ez a stílus arra hívja az egész egyházat, hogy Anya legyen, aki gyöngéden szeret mindenkit. Az egyházban élő férfiaknak és nőknek nem szabad szem elől téveszteniük ezt a ma olyannyira kulcsfontosságú távlatot. Remélhetőleg a könyv címében szereplő „tíz dolog” hasznára válik az olvasónak. Az Úr sokszorozza meg ezeket, hogy egyre előrébb jussunk a női küldetés és hivatás iránti érzékenység és elismerés útján – írja még Ferenc pápa, majd áldását adja María Teresa Compte Grau spanyol írónőre.

Ki kell dolgozni a nő teológiáját

Ferenc pápa többször beszélt a nők egyházban betöltött helyzetéről. A spanyol írónő előszavában két esetet idéz. Az első, amikor 2013. július 28-án a Rio de Janeiróból Rómába visszatérő repülőgép fedélzetén válaszolt a Le Figaro egy újságírójának kérdésére: „Azt hiszem, hogy még nem dolgoztuk ki alaposan a nő teológiáját az egyházban. Ezt csinálhatnak, azt csinálhatnak, most ministrálhatnak, fölolvashatják a szentleckét, Karitász elnökök lehetnek… de többről van szó! Mélységében ki kell dolgozni a nő teológiáját”. A másik alkalom egy interjú során merült föl, amikor a Szentatya Antonio Spadaro jezsuitának megerősítette: „Többet kell tenni azért, hogy megalkossuk a nő alapos teológiáját. Csak ezzel a lépéssel lehet jobban átgondolni a nők egyházban betöltött szerepét”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió