Szorít az idő, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk a klímaváltozás ellen – írja a pápa az ENSZ limai klímakonferenciájára

Szorít az idő, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk a klímaváltozás ellen – írja a pápa az ENSZ limai klímakonferenciájára

Csak összehangolt, globális cselekvési tervvel tudjuk mérsékelni a klímaváltozás hatásait, amelyek már drámaian érzékelhetők sok országban, főként a Csendes-óceáni szigetvilágban. Mindez a hanyagság és a tétlenség súlyosságára emlékeztet minket – írja Ferenc pápa a perui környezetvédelmi miniszternek címzett üzenetében.

Manuel Pulga Vidal vezeti az ENSZ tizenkét napos klímakonferenciáját, amely pénteken zárul Limában több, mint 190 ország képviselőinek részvételével. Az összejövetel célja, hogy lendületet adjon a globális felmelegedés elleni harcnak, és olyan intézkedéseket helyezzen kilátásba, amellyel a jelenlegi előrejelzéshez képest legalább a felére csökkenthető az átlaghőmérséklet várható emelkedése.

Ferenc pápa üzenetében figyelmeztet: egyre kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk a klímaváltozás következményeinek orvosolására, ami pedig etikai kötelességünk. Az egész emberiségre hatással van a klímaváltozás, különösen a szegényekre és a jövő nemzedékekre. Az sem jelentéktelen körülmény, hogy a klímakonferenciát egy olyan ország partján tartják, amelyet a Humboldt-áramlat érint. Ez az áramlat szimbolikusan egyesíti Amerika, Óceánia és Ázsia népeit, és meghatározó szerepet játszik az egész föld éghajlatában. Kollektív, felelős és összehangolt intézkedésekre van szükség az államok részéről, amelyek mentesek minden politikai vagy gazdasági nyomástól. Olyan választ kell adni a globális felmelegedés problémájára, amely az igazságosság, a tisztelet és az egyenlőség szellemében folytatott párbeszéd eredménye – írja még üzenetében Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió