Szudán játszik a közvéleménnyel a halálra ítélt keresztény nő ügyében

Szudán játszik a közvéleménnyel a halálra ítélt keresztény nő ügyében

Míg a Katolikus Egyház megszállottan követi a mindenáron való párbeszéd stratégiáját, az Iszlám továbbra is módszeres kegyetlenséggel üldözi a keresztényeket. Legutóbb egy áldott állapotban lévő szudáni nő halálos ítélete háborította fel a világot, melyet pusztán azért mondtak ki rá, mert Krisztus követője. A nemzetközi felzúdulást követően felmerült a lehetőség, hogy az asszonyt szabadon bocsátják, de a helyi kormány képviselői ezt most cáfolják.
Meriam Yehya Ibrahim, a szudáni törvények szerint moszlim, mivel apja is az volt. A jelenleg 27 éves nőt, a férfi még gyermekkorában magára hagyta anyjával, aki keresztényként nevelte – az Etióp Ortodox Egyház hitén. Jelenleg egy keresztény amerikai állampolgár felesége, akinek harmadik gyermekét a börtönben szülte meg az elmúlt napokban.
Letartóztatására 2013 augusztusában került sor, valláselhagyás vádja miatt. Az iszlám megtagadása mellett házasságtöréssel is vádolják, hiszen a nem moszlimmal való házasságát érvénytelennek tekintik. Ibrahim azonban a bíróság előtt kijelentette: nem hagyta el vallását, hiszen mindig is keresztény volt!
Médiaértesülések tudni vélték, hogy a fellebbezéssel a nő szabadon bocsátása közeli lehetőséggé vált. A külügyminisztérium képviselője, Abu Bakr al-Sideeg azonban kijelentette: a minisztériumnak nincs tudomása ilyen alternatíváról. Mindezzel cáfolta egy korábbi funkcionárius kijelentését, aki a BBC-nek nyilatkozva kilátásba helyezte a kegyelmet. A nő ügyvédei szerint, Abdullahi Alazreg szavai csupán a sajtó elhallgattatását célozták. Sajnos az ügynek nem segít az a tény sem, hogy Szudán a világ legkorruptabb országainak egyike.
Daniel Wani, az elítélt férje a sajtónak elmondta, hogy a szabadulásról szóló remények, eddig hamisnak bizonyultak. Őt eddig sem szudáni, sem külföldi közvetítő nem kereste fel. Meriam szabadsága csak akkor válik biztossá, ha kilép a börtön kapuján. Addig is nincs más, mint továbbra is fenntartani a nemzetközi nyomást és sajtókampányt a nő érdekében. Védelmében már külföldi nagyhatalmak vezetői is felszólaltak – így például David Cameron, Brit miniszterelnök is.
Szudán lakosságának hatalmas többsége moszlim. Ezért a kevés keresztényre éppen úgy érvényesek az iszlám törvényei, mint mindenki másra.

A catholicnewsagency.com alapján
Kép: christianmessenger.in