Szudán: kegyelem Meriam számára

Szudán: kegyelem Meriam számára

Úgy tűnik, a szudáni hatóságok mégiscsak megkegyelmeznek a korábban halálraítélt nőnek, ahogyan tegnap is utaltunk rá. Hétfőn az ország hivatalos hírügynöksége hírül adta, hogy semmissé nyilvánítják Meriam Yehya Ibrahim ítéletét. Korábban ugyan felröppent a hír, hogy a hatóságok szabadon engedik, de az hamisnak bizonyult. Ez esetben azonban a hírek jóval megbízhatóbb forrásból származnak.
Az asszony május 27-én adott életet kislányának, akit húsz hónapos fiával együtt, a börtönben nevelt. A Szudáni törvények értelmében ugyanis az anya nem válaszható el gyermekeitől, amíg azok el nem érik két éves korukat.
Ügyvédei arra hivatkoztak kegyelmi kérvényében, hogy az ország 2005-ben, alkotmányos alapokon biztosította polgárai vallásszabadságát. A nő érdekében az USA külügyminisztere, John Kerry is közbenjárt – tekintve, hogy férje amerikai állampolgár. Chris Smith, az Afrikáért felelős emberjogi albizottság vezetője, a szudáni nagykövettel való egyeztetés után, örömét fejezte ki az ügy pozitív fordulata kapcsán. Ugyanakkor kijelentette: a kegyelem csupán az első lépés. Csupán akkor nyugodhat meg a család, amikor mindannyian az USA felé tartó repülőgépen ülnek majd.
Ibrahim érdekében a Fehér Ház előtt tömegek demonstráltak, melyben a kormányra igyekeztek nyomást gyakorolni, a hatékony közbenjárásra. Többek közt a Katolikus Egyház képviselői is felszólaltak érdekében. Míg azonban a nemzetközi segítség a maga módján lépett működésbe, Szudánban többen is próbálták az asszonyt meggyőzni: hagyja el keresztény hitét. Ő azonban továbbra is kitart.
Kegyelem hiányában, ilyen esetekben, a moszlim hatóságok két évig halasztják a kivégzést. Az akasztásra csak akkor kerül sor, amikor a legkisebb gyermek is eléri a második életévét. Ez azonban nem kímélte volna meg a napi ostorozástól.

A lifenews.com alapján

katolikus.sk

Kép: amnesty.ca