Szuromi Szabolcs előadása a Semmelweis Egyetem konferenciáján

Szuromi Szabolcs előadása a Semmelweis Egyetem konferenciáján

Innovációk az orvostudományban címmel rendezett október 10-én nemzetközi konferenciát a Semmelweis Egyetem. Szuromi Szabolcs rektor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bionikai Innovációs Központját és annak tudományos együttműködési hálózatát mutatta be.

A Semmelweis Egyetem nemzetközi kongresszust rendezett 2014. október 10-én az intézmény Tűzoltó utcai új épületében, mely az orvostudományok elméleti és klinikai művelésében megjelenő új kezdeményezésekkel, lehetőségekkel és eredményekkel foglalkozott. A rendezvénynek sajátos profilt adott az egészségügyi területen érdekelt innovatív cégek képviselőinek jelenléte. A program három fő szekcióra oszlott: a személyre szabott orvoslás; az új technológiák, beleértve a bionika területét; végül a neurológiai beavatkozások kérdésköre meghatározott esetei bemutatására, a legújabb tudományos eredmények tükrében.

Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem rektor-helyettesének megnyitó szavai és az egészségügy fejlesztési területeinek új irányait ismertető előadása után kapott helyet Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának, az újonnan létrejött (a nemrégiben elhunyt Roska Tamás által megálmodott) Bionikai Innovációs Központot – valamint annak hazai és nemzetközi tudományos együttműködési kutatóhálózatát – bemutató előadása, Új lehetőségek az egészségügyi szolgáltatásban és más területen címmel. Szuromi professzor felvázolta a bionikai kutatások kulcsfontosságú szerepét a 21. századi gyógyászatban és betegség megelőzésben, az otthoni betegellátás megújításában; valamint bemutatta a bionika területének a képzési feltételeit, laboratóriumi igényeit.

Előadásában a rektor részletesen kitért a 2012-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésében megalapított Bionikai Innovációs Központ (BIK) működésére, a folyamatban lévő kutatási programokra, valamint azok első jelentős eredményeire, melyeket 2014. szeptember 18-án már bemutattak a központon belül. Ezt követően kifejtette azokat a kiemelkedő gyógyászati – a bionika területére tartozó – kutatási projekteket, amelyek munkálatai a partnerintézményekben, vagyis a Centre of Studies and Technical Research (CEIT, San Sebastian, Spanyolország); a Center for Applied Medical Research (CIMA, Pamplona, Spanyolország); a Gemelli Klinika (Róma, Olaszország) és a University of Notre Dame (USA, Ind.) keretében folynak.

Kiemelten kihangsúlyozta azt a közös erkölcsi alapot, amelyek ezeket a központokat a kutatás folyamán alkalmazott technológiában és magában a gyógyászati eszközökben is összeköti, azaz megtartani a bibliai alapon álló emberkép és az ember számára adott törvény kötelező voltát, amelyek szem előtt tartásával szükséges a legmagasabb szintű bionikai gyógyászati és es betegellátási rendszerek kidolgozása. Ennek egyedülálló helye Magyarországon a Bionikus Innovációs Központ, folyamatosan bővülő kutatási irányokkal.

Kép: PPKE

Forrás: Magyar Kurír