Tagle bíboros: az igazságot össze kell egyeztetni a szeretettel

Tagle bíboros: az igazságot össze kell egyeztetni a szeretettel

Louis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek és Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa beszélt a szinódus néhány kérdéséről a Vatikáni Rádiónak adott interjúban.

„Találkoznunk kell az emberekkel, különösen a családokkal, a konkrét történelmi helyzetekben” – nyilatkozta Louis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek. A főpásztor a Vatikáni Rádiónak adott interjúban utalt az egyház életerejére, és örömmel szólt a szinódusi megbeszélések nyílt légköréről, amelyben minden felszólalást tisztelettel és jóindulattal hallgatnak meg. Mint mondta: „itt mindnyájan tanulók vagyunk, hiszen más-más helyzetekből jövünk, ezért nevelő célzatú számomra.”

Bár a médiában gyakran úgy tűnik, hogy a szinóduson csak az elváltak és újraházasodottak problémáiról esik szó, ez korántsincs így. Tagle bíboros kiemelte az evangelizálás nyelvezetét és módszerét, az antropológiai megközelítést, a kultúrát, a tömegtájékoztatást, a szegénységet, a menekültek problémáját. Ezek ugyanis mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a család belső életére. A manilai érsek szerint nem létezik igazság szeretet nélkül – ami fordítva is igaz: nem létezik szeretet igazság nélkül. A kérdés az, hogyan lehet ezt a kettőt összeegyeztetni, és éppen ebben áll az egyház lelkipásztorkodásának lényege.

Az újraházasodottakat nem szabad erkölcsileg elítélni. Bár a szentáldozásban nem vehetnek részt, mégis lehetséges számukra a lelki közösség Krisztussal – ezen a véleményen van Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa.

Először is fontos tisztázni, hogy az elváltak és újraházasodottak továbbra is az egyház tagjai maradnak: nem szabad eltávolodniuk az egyháztól pusztán azért, mert nem részesedhetnek az Eucharisztia szentségében. Az Oltáriszentség felajánlásában való részvételük viszont alapvető fontosságú – hangoztatta a kanadai bíboros. Szerinte is sokat segít, ha meghallgatjuk ezeknek az embereknek a szenvedését.

Létezik olyan javaslat is, amely szerint az áldozás pillanatában meg kellene áldani az újraházasodottakat. Ouellet bíboros úgy véli, hogy akár rituálisan is ki lehetne ezt fejezni: az illető személy is a pap elé járul az áldozásnál, de a mellén összefont karral, így adva a pap tudtára, hogy nem áldozhat, de szeretne áldást kérni. Fontos elmondani az embereknek, hogy így is meg lehet találni a szeretetközösséget Krisztussal, vagyis a kegyelmi állapotot.

Kép és forrás: : Magyar Kurír/ Vatikáni Rádió