Tajvani keresztények és buddhisták közösen a homoszexuális házasság legalizálása ellen

Tajvani keresztények és buddhisták közösen a homoszexuális házasság legalizálása ellen

A La Croix francia katolikus napilap hétfői száma arról tájékoztat, hogy Tajvan szigetén is a politika színterére lépett a melegházasságok törvényesítésének az ügye. Egy ilyen jellegű törvénytervezetet már múlt év decemberében elfogadott a tajpeji parlament. Most az alkotmánybíróság tárgyalja az ügyet és két beadvánnyal is élnek a polgári törvénykönyv megfelelő cikkelye ellen, mely a házasságot az egy férfi és egy nő között megkötött kapcsolatként értelmezi. Érvelésük szerint ez az értelmezés a tajvani alkotmányban az egyenlőség alapelvének a jogát sérti.

Keresztények és buddhisták együtt lépnek fel az új törvénytervezet ellen

Az új törvénytervezet ellen közösen lépnek fel a szigetország keresztény és buddhista vallási vezetői, mert érvelésük szerint a házasság újraértelmezése összeegyeztethetetlen azokkal a hagyományos értékekkel, melyek a történelem során mélyen belegyökereztek Tajvan életébe. „Mi mások vagyunk, mint a nyugati államok. Nálunk, a keleti országokban nagy jelentőséget tulajdonítunk a gyermeki tiszteletnek, mely kötelesen kijár minden apának és anyának. Ez olyan erény, amit nekünk meg kell őriznünk” – idézi a francia katolikus napilap David Tseng-et, aki a tajvani vallások élet- és családvédő szövetségének a szóvivője. A szövetséghez tartoznak a katolikus és protestáns egyházak, valamint a buddhista felekezet.

A tajvani elnökaszony a melegházasság mellett  

A tajpeji egyházmegye időközben két körlevelet intézett a híveihez, melyben arra kérik őket, hogy töltsék tele Tsai Ing-wen tajvani elnökaszony digitális postaládáját tiltakozó leveleikkel, válaszként az elnökasszony azon kijelentésére, miszerint „a katolikus egyház soha nem beszélt azonos neműek házassága ellen”. Tsai Ing-wen tajvani elnökaszony, aki tavaly óta van hivatalában, katolikusnak van megkeresztelve, de nem gyakorló és nem elkötelezett keresztény. Viszont többször hitet tett azon meggyőződése mellett, hogy ő nyitott a melegházasság irányában. Ha javaslatát a tajpeji parlament elfogadná, akkor Tajvan lenne az első ázsiai ország, mely törvényesíti az azonos neműek házasságát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA