Tarthatatlan helyzet Gázában
Nincs menedék az izreeli támadások elől

Tarthatatlan helyzet Gázában

Lehetetlen, hogy az izraeli katonaság ne okozzon veszteségeket a civil lakosságban – mondta Fouad Twal, a jeruzsálemi latin pátriárka. Mindezt azok után jelentette ki, hogy a zsidó állam hadserege, a Hamasz létesítményeinek megsemmisítésével, több száz polgári személy halálát okozza.
„Nem büntethetjük az egész lakosságot, csak azért mert nem értünk egyet a Hamasz céljaival.” – hangoztatta a vele készült interjúban. „Száz és száz meggyilkolt emberünk van, ezek 80%-a ártatlan. Anyák, gyermekek, tanulók… Gázában, ahol az izraeliek lecsapnak, nincs menedék. Szemben a zsidó állam polgáraival, akik ha a Hamasz rakétái elindulnak, biztonságos óvóhelyekre vonulnak. Itt az embereket az utcán találja a csapás.”
A pátriárka, az Egyház nevében elítélte a palesztin szervezet támadásait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a többnyire házilag barkácsolt fegyverek nagy hangot csapnak, félelmet keltenek, de emberi áldozatot ritkán szednek.
Fouad Twal, július 17-én, mikor Izrael megkezdte a szárazföldi hadműveleteket az övezet ellen, az USA-ban járt. Azóta a zsidó hadsereg harminckét katonát veszített és „csupán” három civilt. A palesztin Egészségügyi Minisztérium jelentései ezzel szemben több mint hat és félszáz palesztin haláláról számolnak be, és 4120 sebesültről.
A latin pátriárka az Egyesült Államok, Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának tagjaival találkozott. A velük folytatott megbeszélések során kifejtette: nem érti, miért lehetetlen békés megoldást találni? Ugyanakkor követelte a Gázai Övezet hét éves blokádjának felszámolását, mely lényegében nyitott börtönné változtatta a régiót.
A latin egyházmegye területén mintegy 118 iskola működik, ezek többsége éppen a Gázai Övezetben. Tanulóinak nagy része moszlim, akik keresztény gyerekekkel együtt tanulnak és játszanak. Köztük Hamasz vezetők csemetéi is. A pátriárka azt mondja: a Hamasszal való jó viszony kikerülhetetlen. Hiszen csupán ez a szervezet képes ellenőrzés alatt tartani a valóban szélsőséges csoportokat.
A keresztények jelenléte a Szentföldön misszió. Az itteni Egyház, a Kálvária egyháza. Aki ezen a földön akar dolgozni és élni, annak meg kell építenie a saját keresztjét – tette hozzá.

A catholicnews.com alapján
Kép: dalje.com