Te Deum Rómában, a Pápai Magyar Intézetben

Te Deum Rómában, a Pápai Magyar Intézetben

Ebben az évben is megtartották év végi hálaadásukat Rómában a Pápai Magyar Intézet lakói. A hagyományoknak megfelelően június 5-én este egy nevezetes római templomba zarándokoltak el.

         A Te Deum helyszíne ebben az esztendőben a Gianicolo dombon fekvő San Pietro in Montorio, vagyis Aranyhegyi Szent Péter templom volt. A templom nevében is megtalálható aranyhegy elnevezés a föld jellegzetes sárgásbarna színére utal. Az egyik ókeresztény hagyomány szerint ezen a helyen feszítették keresztre Szent Péter apostolt, amelynek emlékét ezen a helyen a templomhoz tartozó kolostor udvarán álló úgynevezett tempietto (templomocska) őrzi, a reneszánsz építészet egyik remekműve, amelyet a híres itáliai építész, a Szent Péter bazilika első terveit is elkészítő Donato Bramante tervezett. Az 1500-ban elkészült, a reneszánsz és a barokk művészet remekeivel is ékesített templom a spanyol királyi pár, Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella megbízásából készült, akik így adtak hálát gyermekük születéséért. A helyet, amelyet a XV. század vége óta a ferencesek látnak el, Kálmán Peregrin OFM, a Mátraverebély-szentkúti kegyhegy igazgatója mutatta be.

         A szentmise főcelebránsa Szentmártoni Mihály jezsuita volt, az intézetet felügyelő Vigiliancia Bizottság elnöke, aki homíliájában a hálaadás fontosságára hívta fel a figyelmet, amelynek három formája lehet: szóbeli, a tanúságtétel általi és hittel történő hálaadás. A szentmisén jelen volt még Melo Lajos domonkos, a Vigiliancia Bizottság tagja is.

         Ebben az akadémiai évben a Pápai Magyar Intézetnek kilenc növendéke volt: Aradi László (Veszprémi Főegyházmegye) liturgikus teológiát, Bárdos Krisztián (Eger) kateketikát, Eiben Tamás (Debrecen-Nyíregyháza) dogmatikát, Hodász András újmisés (Esztergom-Budapest) történeti teológiát, Lovassy Attila újmisés (Vác) patrisztikus teológiát, Nagy Krisztián (Eger) fundamentális teológiát, Szakács Tibor (Kalocsa-Kecskemét) biblikumot, Urbán Evariszt (Hajdúdorog) keleti teológiát és Vízi János újmisés (Eger) pasztorálteológiát tanulnak. Közülök ketten, Lovassy Attila és Vízi János fejezik be tanulmányaikat, és térnek vissza egyházmegyéjük szolgálatára, hogy itthon kamatoztathassák az itt szerzett tapasztalataikat.

Kép: A Pápai Magyar Intézet év végi hálaadó szentmiséje – RV

Forrás: Vatikáni Rádió/ PMI