Templom épül Egyiptomban a líbiai vértanúk tiszteletére

Templom épül Egyiptomban a líbiai vértanúk tiszteletére

Az Egyiptomi Katolikus Egyház szóvivője, Rafic Greiche, az Asia News hírügynökségnek adott interjújában nagy örömmel számolt be arról, hogy Abdel Fattah al Sisi, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnöke engedélyt adott a lefejezett líbiai vértanúk emlékének szentelt templom építésére, amely Kairótól délre, a kopt vértanúk származási helye közelében lesz. Az építés költségei megközelítőleg 1,1 millió Euróra tehetőek. Pozitív üzenet ez az egyiptomi elnök részéről, és erős jele annak, hogy az ország kormánya elítéli a diszkriminációt – hangsúlyozta Greiche atya.

Az egyiptomi elnök szeretné, ha lennének keresztények is a parlamentben

Egyiptomban közelegnek a parlamenti választások, és a kormány jelenleg alkotmányreformról tanácskozik. Maga al Sisi elnök hívta fel a keresztények figyelmét arra, hogy menjenek el szavazni és jelöltessék magukat, hogy keresztény képviselő is bekerülhessen az országházba.

Egyiptomban javul a kapcsolat muzulmánok és keresztények között

Az Egyiptomi Katolikus Egyház szóvivője továbbá hangsúlyozta: „a muzulmánok ma már sokkal jobban elfogadnak minket”. Érezhető a légkörváltozás. Az ország láthatóan küzd a fundamentalizmus, a részrehajlás és a mecsetekben észlelhető extrémizmus ellen. A laikusok egyre nagyobb szerepet kapnak, ugyanakkor ez nem korlátozza az ország életében jelenlevő vallásos elemeket. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatalok ne úgy ismerjék meg Istent, mint akitől félniük kell, és – bár a folyamat még kezdetleges – próbálják szorgalmazni a Korán és egyéb vallási szövegek egzegézisét is – számolt be Rafic Greiche, az Egyiptomi Katolikus Egyház szóvivője.

Forrás: Vatikáni Rádió