Teréz anya Kalkutta társvédőszentje lett

Teréz anya Kalkutta társvédőszentje lett

„Teréz anya a kalkuttai érsekség társvédőszentje lett szeptember 5-én, a szent liturgikus emléknapján” – jelentette be Thomas D’Souza, a város érseke. A döntés alapja benne van abban a gondolatban, melyet Ferenc pápa mondott 2016. szeptember 4-én, Teréz anya római szenttéavatásának ünnepi homíliájában: „Teréz anya egész élete során az isteni irgalom nagylelkű adományozója volt, amikor azt mindenki számára elérhetővé tette, az emberi élet befogadásán és védelmén keresztül, beleértve a meg nem született, elhagyott és elvetett életeket is” – adta hírül kedden az AsiaNews katolikus missziós hírügynökség.

A társvédőszentté nyilvánítás dokumentumát India és Nepál apostoli nunciusa olvasta fel

Kalkuttában az érseki székesegyházban kedden délután tartott szentmise keretében nyilvánította Thomas D’Souza, a város érseke Teréz anyát a kalkuttai főegyházmegye  társvédőszentjének, aki így Xavéri Szent Ferenc mellett a tízmilliós metropolisz patrónája lett. A társvédőszentté nyilvánítás hivatalos dokumentumát Giambattista Diquattro érsek, India és Nepál apostoli nunciusa olvasta fel, akit Ferenc pápa ez év január 21-én nevezett ki a szentszéki képviseletre. A nuncius egyébként kora reggel hat órakor a Szeretet Misszionáriusai kalkuttai anyaházában szentmisét mutatott be Teréz anya tiszteletére.

Vallásközi megemlékezés Teréz anya kalkuttai sírjánál

Teréz anya a fáradhatatlan szeretet jelképe nemcsak a keresztények számára, hiszen a különféle vallások tagjai éppúgy szerették és tisztelték őt szerte a nagyvilágon, de jeles módon éppen Kalkuttában. Erről tanúskodott az a vallásközi megemlékezés, melyet szeptember 4-én hétfőn tartottak Teréz anya kalkuttai sírjánál, melyen szikh, hindu, iszlám, és buddhista vallási vezetők és hívek vettek részt. Thomas D’Souza, a város érseke azt nyilatkozta az AsiaNews katolikus missziós hírügynökségnek, hogy a megemlékezés során minden egyes felekezet vezetője üzenetet olvasott fel saját közössége nevében és imádságot mondott. Jelen volt az esemény nagy szorgalmazója, a Nyugat bengáli tartomány miniszterelnöke, Mamata Banerjee, aki tavaly részt vett Rómában Teréz anya  szenttéavatásán is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: EPA