Teréz anya nővéreinek a szegényei a pápa asztalánál: ünnepi pizza a VI. Pál aulában

Teréz anya nővéreinek a szegényei a pápa asztalánál: ünnepi pizza a VI. Pál aulában

Nem maradhatott a szeretet konkrét gesztusa nélkül Teréz anya szentté avatása. Hiszen ők, maguk  a szegények  is egészen különös módon odatartoznak az Anya családjához, amiről Ferenc pápa a szentmise homíliájában beszélt. Éppen ezért lett beszédes az az esemény, amit a szenttéavatás hátterében szerveztek, szinte titokban.

Ebédre hívták Teréz anya olaszországi házainak a szegényeit, ahol rendszeresen ebédet osztanak és szerény éjszakai szálláshelyet is kínálnak nekik. Szombat éjszaka mintegy harminc autóbusz indult az olasz félszigetnek főként a nagyvárosaiból Róma felé, fedélzetükön azokkal a szegény testvérekkel, akik Miláno, Bologna, Firenze, Nápoly, Palermo karitász-közösségeiből érkeztek.

Vasárnap délelőtt részt vettek az általuk is tisztelt és nagyon szeretett Teréz anya szenttéavatásán, majd a Vatikánba kísérték őket, ahol a VI. Pál kihallgatási aulában terített asztal fogadta őket. Nápolyi pizzasütők húszfős önkéntes csapata foglalta el egy délelőttre a sok mindent megélt VI. Pál csarnokot, ahol most végre a nápolyi pizzasütők a magukkal hozott elektromos  kemencéikben hajnal óta azon dolgoztak, hogy méltó módon vendégeljék meg az immár Szent Kalkuttai Teréz anya barátait, többek között az elmaradhatatlan paradicsomos-mozarellás „pizza margherita”-val.

Az 1500 vendég kiszolgálását természetesen, mint az otthoni anyaházaikban, ezúttal is a Szeretet Misszionáriusai közösségeinek 250 fős nővér csoportja és hozzá még a férfi ág 50 szerzetese látta el.

Ami pedig Teréz anya közvetlen családja tagjainak a létszámát illeti, augusztusban tették közzé a hivatalos statisztikát. Eszerint 2016. augusztus 6-án így szólt a „helyzetjelentés”:

A világ 139 országában vannak jelen, összesen 758 rendházban. A szerzetesnővérek létszáma 5161, a férfi szerzetesek pedig 416-an vannak.

Összehasonlításképpen a közel húsz évvel ezelőtti adatsor:

Tehát az 1997. szeptember 5-i jelentés szerint akkor a világ 120 országában voltak jelen, és 594 házat tartottak fenn. 3914 nő és 363 férfi tagot számláltak. Átlagban a növekedés üteme stabilan körülbelül 25 százalék. Napjaink egyik legszigorúbb rendje a Szeretet Misszionáriusának a kongregációja, ám ez a szigor csak azt szolgálja, hogy folyamatosan ápolják a hivatásukat. Törődnek saját lelki szomjúságukkal is és ennek jegyében soha nem mondanak le a reggeli korai egy órás szentségimádásról, a feltöltődés heti szabadnapjáról. Igényesek, komoly és határozott elvárásokkal és többek között ez az egyik oka annak, hogy mind többen kopogtatnak az ajtajukon, hogy velük együtt szolgáljanak és hogy a szolgálatukat fogadják.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió