Terjedő protestantizmus Brazíliában

Terjedő protestantizmus Brazíliában

Latin Amerika legnagyobb országa, Brazília, egyre nagyobb mértékben fogadja be az evangélikus keresztény egyházakat. A Pünkösdi Egyház száz évvel ezelőtt szivárgott a többségében katolikus nemzet életébe. Leginkább a városi szegények közt terjed, akik elhanyagolva érzik magukat az uralkodó katolicizmus által. Ugyanakkor az újraválasztásán fáradozó Dilma Rousseff elnök asszony kormánya jelenleg már evangélikus püspököt is tagjának tudhat. 

A világ hetedik legnagyobb gazdaságával bíró Brazíliában egyre központibb szerep jut az olyan erkölcsi kérdéseknek, mint például az abortusz. Ezzel együtt egyre égetőbb a gazdasági és szociális reformok problémája – különösen a jelenlegi, nagyon súlyos, zavargásokkal teli helyzetben.
Brazília azonban továbbra is a világ legnagyobb katolikus nemzete. Ferenc pápa, következő hónapra tervezett Riói útjától sokan azt remélik, megtorpantja a katolikus egyházból való kivándorlást. Mindenesetre kemény harc vár azokra, akik ezt a célt tűzik ki, hiszen a protestáns gyülekezetek énekes-érzelmes imákkal teli, kötetlen stílusa jobban leköti a brazilokat. Ugyanakkor ezek a csoportok ügyesebben is használják a modern elektronikus kommunikáció eszközeit. Sokan úgy vallottak: a kisebb keresztény csoportok értelmet hoztak életükbe, míg a katolikus egyháztól ezt már nem tudják elvárni. Az evangélikus egyházak sikere jelentős. Anyagilag is jelentős tartalékokkal bírnak, tévé és rádió hálózatokat építenek ki, sőt a politikába való beleszólásra is elegendő gazdasági háttérrel rendelkeznek. Nehezíti a helyzetet az is, hogy míg a katolikus papok számára tiltott a politikai szereplés, addig a protestánsok inkább bátorítják lelkészeiket a társadalom életében való aktív szerepvállalásra. Ők jelenleg 44 millió evangélikus lélek támogatását élvezik!
Az egyik legismertebb név a Brazil Kongresszusban Marcos Feliciano. Az evangélikus pásztor a Szociális Keresztény Párt képviselője, az Emberi Jogok és a Kisebbségek Bizottságainak elnöke. Egyik legnagyobb felháborodást kiváltó mondata az volt, hogy John Lennon meggyilkolása isteni bosszú volt azért a kijelentésért, miszerint „a Beatles híresebb, mint Jézus!”

A catholic.org alapján
Kép: revistabrasileiros.com.br

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

három × 2 =