Testvéreink vágya a béke – Ferenc pápa beszéde a közel-keleti segítőkhöz

Testvéreink vágya a béke – Ferenc pápa beszéde a közel-keleti segítőkhöz

A Szentatya szeptember 29-én, csütörtökön délelőtt 9.30-kor az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Szíriában, Irakban és a velük határos országokban szolgálatot teljesítő katolikus szeretetszolgálatok tagjainak 100 fős csoportját. Hozzájuk intézett beszédében hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a különböző szinten szolgálatot teljesítők minél jobban együtt dolgozzanak.

Az erőszak erőszakot szül

Ferenc pápa nagy szomorúsággal állapította meg, hogy minden erőfeszítés ellenére a Közel-Keleten még mindig nem sikerült megállítani az országok folytatódó tönkretételét és az emberi jogok folyamatos megsértését. És „az erőszak erőszakot szül” – tette hozzá. A szenvedők, otthonvesztett menekültek láttán – legyen az a Közel-Keleten vagy máshol – az egyház a szenvedő Krisztus arcára tekint. Ebben a drámai helyzetben Ferenc pápa háláját fejezte ki a jelenlévőknek és mindazoknak, akik névtelenül segítenek megannyi bajba jutott emberen, és hozzáfűzte, hogy bár számunkra nevük ismeretlen, Isten előtt nem az. Az ő munkájuk a reménység hatalmas jele, különösen a gyermekek és a leggyengébbek számára – hangsúlyozta a pápa, majd szomorúan emlékeztette a jelenlévőket: „Aleppóban a gyermekeknek szennyezett vizet kell inniuk…”.

Szíriai és iraki testvéreink legnagyobb vágya a béke

„Minden humanitárius segítségen túl, szíriai és iraki testvéreink legnagyobb vágya a béke. Ezért nem hagyok fel azzal, hogy továbbra is kérjem: a nemzetközi közösség megújult és nagyobb erővel munkálkodjon egész Kelet békéjén” – hangsúlyozta Ferenc pápa, és elmondta, hogy e találkozó lehetőséget ad számára, hogy megköszönje a nemzetközi szervek munkáját, és bátorítsa őket további lépések megtételére, hogy végre a védtelen lakosság java kerüljön az első helyre.

A közel-keleti keresztények Isten irgalmasságának jelei

„Végül pedig a Közel-Kelet keresztény közösségeire gondolok, amelyeknek el kell szenvedniük az erőszak következményeit és félelemmel tekintenek a jövőre. A nagy sötétség közepette ezek az egyházak a hit, a remény és a szeretet lámpását emelik a magasba” – mondta a Szentatya, és a közel-keleti keresztényeket Isten irgalmassága jelének nevezte, hiszen bátorsággal nyújtanak segítséget a szenvedőknek, diszkrimináció nélkül, és a békés együttélés érdekében munkálkodnak. „Az egyetemes egyház ezért csodálja, tiszteli és támogatja őket” – zárta beszédét Ferenc pápa, majd a közel-keleti keresztények és segítőik számára Kalkuttai Szent Teréz anya, a szeretet és az irgalmasság példaképe közbenjárását kérte, és egy köszönettel teli áldással búcsúzott a jelenlévőktől.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS