Több mint ötven négyzetméteres csokoládébetlehemet készítettek Spanyolországban

Több mint ötven négyzetméteres csokoládébetlehemet készítettek Spanyolországban

Több mint ötven négyzetméteres betlehemet készített 1,4 tonna csokoládéból egy cukrászcsapat az andalúz Rute városában.

A csokoládébetlehem valójában egy fantáziaváros, amely idén Olaszország olyan emblematikus épületeiből áll, mint például a firenzei Palazzo Vecchio, a római Colosseum vagy a pisai ferde torony.

A csokiból készült utcákon zajlik a mindennapi élet, boltokkal, árusokkal, járókelőkkel.

A szent család marcipánfigurái mellett számos történelmi személyiség is megjelenik. Például Leonardo da Vinci, amint épp a Mona Lisát festi, vagy Julius Caesar és Kleopátra.

Az édes látványosságon hét cukrászmester dolgozott négy hónapon keresztül, precíz részletességgel kidolgozva az épületek legkisebb díszítéseit is.

A rutei Galleros Artesanos nevű édességipari vállalkozás tizenhat éve mutatta be az első ehető betlehemet, azóta minden évben elkészíti, egyre nagyobb méretben, mindig más tematika alapján.

Kezdetben spanyol városok, Córdoba, Sevilla, Granada szolgáltak a karácsonyi jászol díszletéül.

A csokoládébetlehemet január 5-ig állítják ki Rutében, utána beolvasztják, és a csokit szétosztják a kistérségben található iskolák diákjai között.

A betlehem készítése fontos eleme a spanyol karácsonyi hagyományoknak, a legtöbb család állít otthon sajátot is, ahogy minden templomban és sok középületben is megtalálható egy-egy betlehem. Az ünnepek idején sokaknak külön program, hogy minél többet megnézzenek belőlük.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: világháló