Több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

Több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

Több tízezer, többségében hátrányos helyzetű gyerek táborozik ezekben a hetekben Balaton-parti Erzsébet-táborokban vagy Erdélyben – ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin közölte azt is, hogy őszre újabb pályázatot írtak ki, amelyre – ugyancsak jelképes önerő befizetésével – iskolai csoportok jelentkezhettek négynapos osztálykirándulásokra.

Azt mondta, a kormánynak az a célja az augusztus 28-áig tartó táboroztatási programmal, hogy a nehéz helyzetű családok gyerekei is gazdagodhassanak nyári élménnyel.

Közölte, idén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványon keresztül 6 milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-program különböző pályázataira, ezek között az Erzsébet-táborokra, és összességében már mintegy 200 ezren vettek részt ezekben, közülük minden második gyerek. A táborokban a fiatalok teljes ellátást, napi ötszöri étkezést kapnak, továbbá színes, tematikus programokon is részt vehetnek, melyeken például világhírű művészek és sportolók segítségével megismerhetnek egy-egy művészeti vagy sportágat.

Az Erzsébet-táborokban felfedezett tehetséges fiatalokat felkarolják, és külön tehetségsegítő táborokat szerveznek nekik – emelte ki.

Nyári napközis táborokat is tartanak, ezeken a gyerekeknek az adott településen vagy a környékén programokat, például kirándulásokat szerveznek.

Emlékeztetett arra, hogy az Erzsébet-programnak csak az egyik pillérét jelentik a gyerekeknek szóló Erzsébet-táborok; minden évben számos más pályázatot is kiírnak családosoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élő embereknek. A programnak két forrása van: az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó 3 milliárd forint és ugyanennyi a központi költségvetésből.

Novák Katalin közölte, az Erzsébet-programban az elmúlt négy évben több mint 600 ezren vettek részt, közülük 300 ezer gyerek. Az államtitkár az Erzsébet-programot az elmúlt két évtized legnagyobb szociális üdültetési programjaként jellemezte, amelyet több nemzetközi díjjal is elismertek már.

Forrás: bonumtv/MTI