Tokió érseke szeretné Ferenc pápának megmutatni Fukushimát és Hiroshimát

Tokió érseke szeretné Ferenc pápának megmutatni Fukushimát és Hiroshimát

Peter Okada tokiói püspök bízik abban, hogy megmutathatja Ferenc pápának Fukushimát és  Hiroshimát. Fukushima a 2011-es cunami és az annak következtében beállott atomreaktor-katasztrófa színhelye, míg Hiroshima az 1945 augusztusában ledobott amerikai elrettentő atombomba támadás emlékhelye – tájékoztat a KNA német katolikus hírügynökség.

A pápalátogatás révén a helyi keresztények nagy bátorítást kapnának tőle

A tokiói püspök elmagyarázta, hogy „a japán főpásztorok már többször meghívták Ferenc pápát, hiszen a látogatása révén a helyi keresztények nagy bátorítást kapnának tőle”. Eddig azonban hivatalos válasz nem érkezett a Szentszék részéről, pedig Ferenc pápa élénk ázsiai érdeklődését jelzi a két eddigi ottani látogatása, a Fülöp-szigeteken és a Japánnal szomszédos Dél-Koreában. Ferenc pápa egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy „Japán különleges helyet foglal el a szívében”.

Japánba szeretett volna menni misszionáriusnak

Fiatal jezsuitaként erős vágyat érzett arra, hogy Japánba küldjék misszionáriusnak, de a tüdejével kapcsolatos egészségügyi okok miatt nem engedték meg ezt számára az elöljárói.

Fukushimaban a 2011-es cunami és atomreaktor-katasztrófa következtében 18.573 ember vesztette életét és 2600-at közülük mindmáig nem találtak meg, félmillió embert szükséglakásokba költöztettek, míg 375 ezer lakást a szökőár pusztított el. A cunami által megkárosított atomreaktor sugárzása miatt 170 ezer lakost evakuáltak a környéken. A japán kormány óriási erőfeszítéssel és áldozatvállalással helyrehozta a károk nagy részét, ennek ellenére a pápa morális támogatása sokat jelentene a szigetlakók számára.

Másfél millió keresztény él Japánban

A 127 millió lakosú Japánban a másfél millió japán kereszténynek napjainkban körülbelül kétötöde katolikus, 16 egyházmegyében 800 egyházközségségben, míg a japán keresztények háromötöde protestáns, körülbelül 7000 templommal és imaházzal.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió