Tömegsír egy írországi katolikus intézet területén?
A helytörténész, a sírok vélt helyén

Tömegsír egy írországi katolikus intézet területén?

Újabb kellemetlen momentummal kell szembenéznie a Katolikus Egyháznak, Írországban. A kormány egy bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogyan került mintegy 800 névtelen gyermek teteme egy korábbi katolikus, szerzetesnővérek által vezetett intézmény területére. Az érintett anya-gyermek otthon 1925-től működött a hatvanas évek elejéig. Ez alatt az idő alatt több száz halott test került a földbe – többek közt használaton kívüli emésztőgödörbe is. Dublin érseke, Diarmuid Martin elmondta: ha az állam nem is hozna létre független bizottságot a hasonló ügyek felderítésére, akkor is szakemberekből álló csoportot kéne létrehozni az országban történt visszaélések történelmi és szociális szempontból való kivizsgálására. Arról nem is beszélve, hogy a holtak megérdemlik, hogy kiderítsék személyazonosságukat, és legalább egy emlékmű jelezze nyughelyüket.

A hír Cathrine Corless helytörténész vizsgálódása során lett ismertté. Forrásai szerint, a leányanyák és gyermekeik számára otthont adó intézet, 36 éves működése során, mintegy 796 gyermek halt meg, akiknek névtelen tömegsírját a fenn említett emésztőgödörben határozta meg. A helyi rendőrség nyilatkozatában mindenesetre tagadta, hogy a Nagy Burgonyaéhség idejétől bármiféle temetkezés is történt volna a területen. Ettől függetlenül a kormány továbbra is erősen fontolgatja a vizsgálatok megindítását a környéken, míg Taum érseke, Michel Neary az otthont korábban működtető Bon Secours nővérekkel vette fel a kapcsolatot.
Az anya-gyermek otthon 1961-ben zárt be. Archívumaiban semmiféle jel nem szerepel a több száz eltemetett holttestet illetően.

A catholicherald.co.uk alapján
Kép: dailymail.co.uk